• 5

Bežite od pozajmica sa društvenih mreža, obiće vam se o glavu na jedan od ova 4 načina

Narodna banka Srbije je i ranije upozoravala građane na pozajmice "ispod žita"

  • 5
Plaćanje novac evri žena

Foto: Shutterstock

Preko društvenih mreža danas može sve da se nađe, od informacija i posla, preko stvari neophodnih za život, pa sve do kredita. Mnogi građani koji iz ovog ili onog razloga ne mogu da dobiju pozajmicu od banke, okreću se ponudama na internetu za koje možda i ne znaju da su nelegalne i da iz ovakvog "dila" mogu da izađu i prevareni.

Svesni finansijske situacije u kojoj se nalaze mnogi građani, koji teško spajaju kraj s krajem, sve je više onih koji nude zajmove preko društvenih mreža.

"Brzinski gotovinski krediti za radnike na ugovor. Isplata u roku od dva sata, potrebna samo lična karta." Ovo je samo jedan od oglasa kojim preko Fejsbuka ovi zajmodavci mame ljude.

Među njima ima zalagaonica i menjačnica, ali ove, neregulirane zajmove najčešće ipak karakteriše nepoznat identitet kreditora i nejasna ponuda

Potrošači koji se odluče za takve kredite izlažu se riziku gubitka novčanih sredstava i pre potpisivanja ugovora, vraćanju kredita u znatno većem iznosu od očekivanog ili pak primanju iznosa manjeg od očekivanog pri isplati kredita. I ne samo to. Onima koji se upuste u ovu avanturu preti i to da postanu žrtve krađe ličnh podataka, a zatim i zloupotrebe istih.

Ipak, uprkos svemu, ovakvi "kamataši" ipak uspevaju da, u moru oglasa na društvenim mrežama, pronađu put do klijenata praznih džepova i zaobiđu kazne, jer se po njihovim aktivnostima vidi da već dugo uspešno posluju.

Krediti

Fotο: Facebook

Pozvali smo jednog od njih da se raspitamo o uslovima. Prvo pitanje, da li je u pitanju stalno zaposleni ili penzioner.

- Za stalno zaposlene potreban je ugovor o radu i platna lista. Procenićemo visinu vaših primanja i izračunati kolika pozajmica dolazi u obzir. Kredite dajemo najviše na godinu dana - objašnjavaju nam u jednoj zalagaonici.

A kamata?

- O kamatama i ostalim troškovima ćemo kada donesete dokumentaciju, sve je podložno dogovoru - kažu.

Za penzionere je dovoljno dostaviti penzioni ček, ali pozajmice će im dati i ako založe sat, tehniku, automobil, ili stan, važno je samo da je duplo vrednike od iznosa kredita.

Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari

Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Situacija je znatno drugačija, iako podjednako nelegalna, i u slučaju potpuno nepoznatih "kreditora" koji se kriju iza Fejsbuk stranica koje se uvek zovu slično "Krediti", "Povoljni krediti", "Pozajmice"...

Njima platni listići nisu potrebni. Oni traže samo ličnu kartu i većina daje sitne pozajmice na nekoliko meseci, maksimum 1.000 evra. Jedini kontakt koji ostavljaju je mobilni telefon i većinu podataka traže vam tokom telefonskog razgovora, što je jasan znak za uzbunu.

U Hrvatskoj je nedavno jedna žena prevarena za 1.200 evra jer je na društvenoj mreži stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja je nudila kredite. Nakon toga je istoj poslala svoje lične podatke i podatke tekućeg računa, a potom u nekoliko navrata, na ime osiguranja kredita uplatila iznos od ukupno oko 1.200 evra, ali kredit nikada nije dobila.

U Narodnoj banci Srbije više su puta upozoravali da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica i da ovakav vid poslovanja predstavlja krivično delo.

Prema navodima NBS, samo banka koja ima dozvolu za rad izdatu od Narodne banke Srbije, može da se bavi davanjem kredita. Narodna banka Srbije je i ranije upozoravala građane na ovakvo poslovanje "na crno" i pozajmice "ispod žita".

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    11. februar 2021 | 13:03

    Najopasnija pozajmica je kad pozajmiš tuđu ženu...

  • bourdier

    9. jul 2021 | 10:07

    Tražite li financijski kapital? Treba li vašem poslu kapital za rast? Trebaju li vam financijska sredstva za započinjanje nove aktivnosti? Jeste li tek na početku ili želite prijeći na novu fazu svog razvoja? Imamo značajan kapital koji stavljamo na raspolaganje ozbiljnim ljudima kojima je potrebno financiranje. Za više informacija o uvjetima kredita obratite nam se privatno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>