• 0

Evropski poreski raj na meti medija i EU: Odbacuju tvrdnje da su "centar za pranje novca"

OpenLux je istraga koju je pokrenuo Le Monde, a odnosi se na "pranje novca" u Luksemburgu i "poslovanje u tajnosti", kako bi se izbegli visoki porezi u nekim drugim državama

  • 0
luksemburg

Foto: Unsplash

Maleni Luksemburg važi za "poreski raj", utočište za svetske bogataše i poznata imena, ali u poslednje vreme nailazi na sve jači pritisak Evropske unije.

Ta zemlja je u ponedeljak odbacila tvrdnje, iznete u međunarodnim medijskim publikacijama, da je "Luksemburg ogromno poresko utočište". Grupa medija, uključujući francuski Le Monde, tvrdi da tamo ima "mnoštvo kompanija sa duhovima, bez osoblja i kancelarija".

Njima je cilj, piše dalje, samo da sakriju ili zaštite sredstva i bogatstvo od poreza, ili ulove sumnjive fondove. Luksemburška vlada izjavila je da "odbacuje tvrdnje iznete u ovim člancima, kao i potpuno neopravdano prikazivanje zemlje i njene ekonomije".

Rečeno je da, kao međunarodni finansijski centar, "Luksemburg kontinuirano procenjuje i ažurira svoju nadzornu arhitekturu i arsenal mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma". Vlada konstatuje da ta zemlja potpuno posluje u skladu sa zakonodavstvom EU.

OpenLux je istraga koju je pokrenuo Le Monde, a odnosi se na "pranje novca" u Luksemburgu i "poslovanje u tajnosti", kako bi se izbegli visoki porezi u nekim drugim državama.

Evropski poslanik Sven Giegold, ipak, smatra da "napori Luksemburga nisu otišli ​​dovoljno daleko". Društva će i dalje, dodaje, gubiti na milijarde evra poreskih prihoda sve dok se druge zemlje neometano ponašaju kao "poreska oaza".

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke