• 0

Evropski poreski raj na meti medija i EU: Odbacuju tvrdnje da su "centar za pranje novca"

OpenLux je istraga koju je pokrenuo Le Monde, a odnosi se na "pranje novca" u Luksemburgu i "poslovanje u tajnosti", kako bi se izbegli visoki porezi u nekim drugim državama

  • 0
luksemburg

Foto: Unsplash

Maleni Luksemburg važi za "poreski raj", utočište za svetske bogataše i poznata imena, ali u poslednje vreme nailazi na sve jači pritisak Evropske unije.

Ta zemlja je u ponedeljak odbacila tvrdnje, iznete u međunarodnim medijskim publikacijama, da je "Luksemburg ogromno poresko utočište". Grupa medija, uključujući francuski Le Monde, tvrdi da tamo ima "mnoštvo kompanija sa duhovima, bez osoblja i kancelarija".

Njima je cilj, piše dalje, samo da sakriju ili zaštite sredstva i bogatstvo od poreza, ili ulove sumnjive fondove. Luksemburška vlada izjavila je da "odbacuje tvrdnje iznete u ovim člancima, kao i potpuno neopravdano prikazivanje zemlje i njene ekonomije".

Rečeno je da, kao međunarodni finansijski centar, "Luksemburg kontinuirano procenjuje i ažurira svoju nadzornu arhitekturu i arsenal mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma". Vlada konstatuje da ta zemlja potpuno posluje u skladu sa zakonodavstvom EU.

OpenLux je istraga koju je pokrenuo Le Monde, a odnosi se na "pranje novca" u Luksemburgu i "poslovanje u tajnosti", kako bi se izbegli visoki porezi u nekim drugim državama.

Evropski poslanik Sven Giegold, ipak, smatra da "napori Luksemburga nisu otišli ​​dovoljno daleko". Društva će i dalje, dodaje, gubiti na milijarde evra poreskih prihoda sve dok se druge zemlje neometano ponašaju kao "poreska oaza".

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>