• 0

Hajneken deli 8.000 otkaza, 10 odsto radne snage ugasila korona

Kompanija očekuje da će gašenje radnih mesta smanjiti troškove za oko 350 miliona evra

  • 0
hajneken

Foto: Pixabay

Holandski proizvođač piva, kompanija Hajneken, saopštio je danas da planira otpuštanje 8.000 zaposlenih, što je gotovo 10 posto njegove globalne radne snage, zbog pada dobiti i prihoda u 2020. godini pod uticajem pandemije kovid-19.

Iz Hajnekena su naveli da su planirana otpuštanja deo programa restrukture s ciljem smanjenja troškova, nakon što je kompanija u pandemisjkoj 2020. godini zabeležila neto gubitak od 204 miliona evra (248 miliona dolara) u odnosu na neto profit od 2,17 milijardi evra godinu dana ranije, prenosi agencija AP.

Usled zatvaranja barova i pabova širom sveta tokom korona lokdauna i zabrane alkohola na nekim tržištima, prodaja Hajnekena je lani potonula za 8,0 procenata u odnosu na 2019. Prihod je pao za skoro 17 posto, na 23,8 milijardi evra.

Prilagođena operativna dobit, jedan od omiljenih pokazatelja kompanija uz kojih se izuzimaju vanredne i druge jednokratne stavke, zabeležila je organski pad od 36 odsto, na 2,42 milijarde evra, sa nivoa od 4,02 milijarde prethodne godine.

Kompanija očekuje da će gašenje radnih mesta smanjiti troškove za oko 350 miliona evra godišnje. Glavni izvršni direktor Dolf van den Brink opisao je 2020. kao "godinu poremećaja i tranzicije bez presedana" za pivarsku industriju.

Video: Nakon što se vakcinišete protiv korone, u ovoj pivari možete i da popijete Vakcinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>