• 16

Ruski jezik opet postao tražen: Jedan grad u Srbiji upravo je dobio i kabinet za njegovo učenje

Uz podršku NIS-a otvoren kabinet za ruski jezik u Šabačkoj gimnaziji

  • 16
nis, šabačka gimnazija

Foto: Šabačka gimnazija

U Šabačkoj gimnaziji otvoren je kabinet za ruski jezik, čije je opremanje i adaptaciju podržala kompanija NIS, u okviru programa "Energija znanja". Nova učionica je u potpunosti adaptirana i renovirana i namenjena učenicima svih smerova ove škole.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, Mladen Šarčević, specijalni savetnik za obrazovanje predsednika i premijerke Republike Srbije, predstavnici kompanije NIS, Ruskog doma u Beogradu i rukovodstvo Šabačke gimnazije.

nis, šabačka gimnazija

Foto: Šabačka gimnazija

Mladen Šarčević se tom prilikom zahvalio kompaniji NIS na doprinosu razvoju obrazovanja u Srbiji.

- Energija znanja je jedan dugoročan projekat i već su mnoge škole osetile njegove benefite. U svemu tome učenje ruskog jezika ima veoma značajno mesto. Ruski jezik, u relaciji sa drugim jezicima, treba ozbiljnije da pronađe svoje mesto, i zbog kulturnih veza, i zbog tradicije, i zbog same ruske kulture i književnosti, i svega što daje ta velika nacija i naš zajednički slovenski uticaj - rekao je Šarčević.

Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, naveo je da mu je veliko zadovoljstvo što su u ovoj eminentnoj obrazovnoj ustanovi svi okupljeni u službi znanja i ulaganja u obrazovni sistem Republike Srbije.

nis, šabačka gimnazija

Foto: Šabačka gimnazija

- Posebno mi je zadovoljstvo što Grad Šabac ima ovakve obrazovne ustanove i učenike u koje vredi ulagati, jer svaki novac uložen u znanje će se višestruko vratiti u budućnosti. Grad Šabac će u naredne četiri godine podržati maksimalno, kako obrazovne ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, tako i Šabačku akademiju, koju gradimo ispočetka, zato što Šabac treba da bude univerzitetski grad u budućnosti - naveo je Pajić.

Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora NIS-a, navela je da je otvaranje ovog kabineta proces u okviru dugoročne saradnje NIS-a sa prosvetom.

- Pored toga, mnoga deca sada već studiraju u Rusiji i otvaraju se mogućnosti da biraju. Ruski jezik je, sa preko 120 stipendija, ponovo postao interesantan za buduće studente iz Srbije. Do sada smo imali mnogo stipendista koji su otišli na studije iz oblasti nafte i gasa u Ruskoj Federaciji, a koji sada rade u našoj kompaniji - navela je Lakićević.

U toku svečanog događaja, prisutnima je predstavljen i udžbenik za ruski jezik pod nazivom „Ni puha ni pera!“, namenjen brzom savladavanju početnog nivoa ovog jezika, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji uz podršku kompanije NIS.

Dodatna informacija:

Do sada je sredstvima kompanije NIS, kroz program „Energija znanja“, opremljeno preko 15 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici na NIS olimpijadama iz ruskog jezika ostvarili zapažene rezultate.

Šabačka gimnazija je osnovana 1837. godine, a ruski jezik je bio jedan od prvih stranih jezika koji je uveden u obavezni školski program. Đaci ove škole aktivno učestvuju na NIS olimpijadama iz ruskog jezika, svake godine su u finalu takmičenja, i do sada imaju osvojeno drugo i treće mesto. Zahvaljujući rezultatima koje ostvaruju, NIS je kroz svoj program „Energija znanja“ podržao opremanje kabineta za ruski jezik u ovoj školi.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    10. februar 2021 | 16:41

    Ne dao bog i ovako je upropastio mnoge generacije koje su osakaćene sami Rusi uče Engleski kome još treba bolje da smo učili Njemački ili Madjarski

  • Realno

    10. februar 2021 | 16:35

    Neka Rusi nauče Srpski ako već rade i žive u Srbiji. A da valja, ceo svet bi pričao Ruski.

  • Mara

    10. februar 2021 | 18:36

    Prelep jezik, znanje jednog jezika je fakultetska diploma. Sto vise jezika to vise mogucnosti i covek vise vredi. Moj sin naucio Engleski, Nemacki i upravo zavrsava Ruski a sledi Francuski, za sve jezike polozio 4.nivo i savršeno ih zna. Ko zeli nesto u zivotu da postigne mora da ima adute u rukama a jedan od glavnih je znanje jezika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>