• 10

Danas izlaganje novog paketa: Posebna pomoć turizmu, šira garantna šema, minimalci i za velike firme

Sretenjski paket vredan je 2,5 milijardi evra

  • 10
Turistička agencija, karta za avion Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali danas će detaljno predstaviti novi ekonomski paket mera pomoći za građane i privredu, a koji je, kao i prethodna dva, usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize, izazvane pandemijom kovida-19.

Kako je ranije rečeno, novi paket vredan je 2,5 milijardi evra.

Poznato je i da će državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća - dobiti i velika preduzeća, koja zapošljavaju više od 500 ljudi.

Privreda će početi da dobija novac u aprilu, a iznos koji će firme dobiti za minimalac od države je oko 48.000 dinara. Po pola minimalca, biće isplaćeno privredi i tokom maja i juna.

Međutim, novim paketom predviđena je i posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči, u iznosu još jednog celog minimalca, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara.

Još jednu sektorsku pomoć dobiće auto-prevoznici, a ona podrazumeva 600 evra po autobusu tokom šest meseci. Pored toga, postojeća garantna šema biće proširena za 500 miliona evra, a planirano je da se obezbedi još 500 miliona evra za novu garantnu šemu koja će predviđati manje uslove i biće dostpunija preduzećima.

Kada je reč o pomoći građanima, svi punoletni građani dobiće dva puta po 30 evra, u maju i novembru. Penzioneri će, pored ovih 60 evra, dobiti još 50 evra direktne pomoći u septembru.

Video: Vučić: Novi minimalac za turističke radnike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🍪

    11. februar 2021 | 09:32

    A nezaposleni ako nemaju za hleb neka jedu kolače

  • Marina

    11. februar 2021 | 08:30

    Turistički vodiči do sada nisu dobili ništa! Ovi ljudi rade na promociji naše države kod stranih turista i doprinose svojim radom boljem imidžu.

  • Ena

    11. februar 2021 | 10:44

    1 aprila ostala bez posla ZBOG KORONE , celeee godine ne mogu da nadjem posao ZBOG KORONE nikome ne trebaju radnici " za sada" iii sta ce meni pomoc ????? Jeli Vucicu ? Mi koji smo zbog korone ostali bez posla i nikako da se snadjemo nama ne treba pomoc mi smo supermeni a ostali neka uzimaju po 10puta samo opusteno . Sacuvaj me Boze

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>