• 0

Vašington uvodi poseban porez za milijardere, prvi na udaru Gejts i Bezos

Stručnjaci smatraju da trenutni poreski sistem Vašingtona favorizuje bogate

  • 0
Jeff Bezos, Džef Bezos

Foto: Tanjug/AP

Prema novim zakonskim predlozima koje priprema država Vašington, na ime poreza Džef Bezos plaćao bi godišnji porez dve milijarde dolara, a Bil Gejts 1,3 milijarde dolara.

Zakonodavci su predložili oporezivanje bogatstva većeg od milijardu dolara, kako bi se smanjila nejednakost i nadoknadio nedostatak poreza na dohodak države. Takođe predlažu jedan odsto poreza na prihode veće od milijardu dolara.

Poreski stručnjaci ističu da bi porez na bogatstvo zavisio od četiri osobe, Džefa Bezosa, Bila Gejtsa, Mekenzija Skota i Stiva Balmera, koji bi doneli državi Vašington oko 97 odsto poreza od njihovih prihoda.

Kritičari predloga tvrde da bi, pošto nijedan od četiri milijardera nema korporativne uloge sa sedištem u Vašingtonu, mogli da napuste državu, ako se uvrede predlogom za oporezivanje.

- Ovo ne bi samo poremetilo porez na bogatstvo, već bi državi oduzelo i druge prihode. Ovi bogati stanovnici i dalje plaćaju nesrazmeran udeo državnih i lokalnih poreza i značajno doprinose lokalnoj ekonomiji. Proterivanje njih imalo bi ozbiljne posledice osim neuspeha novog poreza - rekao je Valczak, poreski stručnjak.

Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts, Foto: Tanjug/AP

Međutim, predstavnik demokratske države Noel Frejm, koji je predstavio zakon, rekao je da trenutni poreski sistem Vašingtona favorizuje bogate.

Frejm je takođe osporio argument da bi milijarderi mogli da napuste državu, ako se uvede porez, rekavši:

- Ideja da će oni jednostavno otići ciničan je stav i nije potkrepljen dokazima - rekao je on.

Uprkos pandemiji korona virusa koja je izazvala rekordne brojke nezaposlenosti u SAD-u 2020. godini, Bezos je povećao svoje bogatstvo za oko 75 milijardi dolara.

Očekuje se da će on preuzeti manje fokusiranu ulogu u kompaniji, pošto je "Amazon" prošle nedelje najavio da će se Bezos povući sa svoje funkcije izvršnog direktora u trećem kvartalu 2021. godine, da bi postao izvršni predsednik odbora.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>