• 1

Da li biste učestvovali u ovom eksperimentu? Pilotima dozvoljeno da sami biraju put preko okeana

Gorivo je trenutno jedan od najvećih troškova za avio-kompanije

  • 1
Avion

Foto: Unsplash/Rose Parmly

Avio-kompanije bi mogle da smanje emsiiju štetnih gasova i potrošnju goriva na prekookeanskim letovima, bar u narednih nekoliko nedelja, jer su kontrolori leta rešili da sprovedu eksperiment i da daju pilotima odrešene ruke da sami izaberu rutu kojom će da prelete okean.

Već decenijama, put od Evrope do Severne Amerike jedan je od najgušćih avio puteva na svetu. Oko 1.700 aviona svakog je dana moralo da prati dobro utabane i unapred određene rute koje su im unaprd date, kako ne bi došlo do sudara tokom leta.

Smanjen obim saobraćaja zbog pandemije dozvolio je kontrolorima leta da odbace ova stara pravila. Kontrolori leta u Kanadi rešili su da dozvole pilotima da sami izaberu najpovoljniji put, baziran iskljulivo na putanji, potrošnji goriva i brzini.

Ovaj ekperiment, koji za sada nema krajnji rok, ne bi bio moguć do nedavno. Ali, najnoviji sateliti koji se koriste za nadgledanje saobraćaja, omogućuju kontrolorima da imaju direktan uvid u kretanje aviona preko Okeana.

Ta promena, uz smanjenje broja letova sa 1.700 na 500 dnevno, omogućilo je izvođenje ovog ekperimenta.

- Nadamo se da ćemo analizom ovih letova dobiti dokaze potrebne za eventualno uvođenje nekih promena u funkcionisanje ove vrste letova - kažu istraživači sa jednog britanskog univerziteta koji su tokom zime proučavali 35.000 letova i otkrili da dozvoljavanje kompanijama da bolje iskoriste vetar može da smanji potrošnju goriva za 16 odsto.

Gorivo je trenutno jedan od najvećih troškova za avio-kompanije i čini oko 30 odsto njhovih ukupnih troškova.

Video: Momentalno zatvaranje: Oštre mere kineske inspekcije nakon što je usnimljen miš koji šeta po hrani

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lol

    11. februar 2021 | 09:29

    Postignu visinu i pogase motore, mozda se uspara sta al bez mene.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>