• 9

Kupovno mleko ima samo 2 odsto badema: 400 dinara dajemo za vodu i gomilu aditiva

Slična količina domaćeg bademovog mleka koštaće vas duplo manje, a biće deset puta zdravije

  • 9
Mleko, milk Pixabay.com

Reklamira se kao zdrava zamena za kravlje mleko, ali kupovno bademovo mleko u većini slučajeva je sve, samo to ne.

Svi znamo da su bademi nutritivo bogato koštunjavo voće, pa je logično da se njihovim mikanjem dobija podjednako bogat napitak. Za kućnu radinost - tačno! Za mnoga mleka koja se prodaju u prodavnicama - netačno!

Bademovo domaće mleko sadrži bademe i vodu i ima zdrave omega 3 masne kiseline, proteine kao i nezasićene masne kiselin, ali i vitamine i minerale kao što su: vitamini E i B6, mangan, selen, magnezijum, kalcijum, gvožđe, kalijum, cink, vlakna, fosfor i flavonoidi.

Bademovo kupovno mleko sadži vodu, šećer, bademe, ali samo 2,3 odsto badema, tri kalcijum fosfat, morska su, karuba gumu, gelan gumu, suncokretov lecitin i vitamine - riboflavin, cijanokobalamin, d-alfa-tokoferol, ergocalciferol.

To znači da je za pravljnje jednog litra ovog mleka koje u prodavnicama košta od 350 do iznad 400 dinara, utrošeno nešto više od 20 grama badema, odnosno manje nego što stane u šaku. 

Badem Foto: Pixabay.com

Kako kilogram badema košta oko 1.000 dinara, badem u kupovnom napitku od 400 dinara košta samo 20 dinara, pa je pitanje šta plaćamo tačno kroz ostalih 380 dinara i koliko je u stvari stvarno zdrav napitak koji sadrži tako malu količinu osnovnog sastojka.

Slična količina domaćeg bademovog mleka koštaće vas duplo manje, jer će vam biti potrebno bar deset puta više badema neko u kupovnom, odnosno oko 200 grama, što će vas stajati 200 dinara i voda, oko 700 mililitara.

Nije cena jedini problem, problem je i to što je badem prepun proteina, dok ih u ovako napravljenim kupovnim napicima maltene uopšte nema.

Dok u porciji badema ima 160 kalorija, šolja kupovnog mleka ima samo 30. Takođe, šaka badema ima 14 grama masti i šest grama proteina, dok šolja ima samo 2,5 grama masti i jedva gram proteina, što obesmišljava postpjanje ovakvog napitka. To znači da biste popili proteina koliko ih ima u šaci badema, morali biste da popijete čitav karton ovog preskupog mleka. 

Šta je sve poskupelo od početka godine? Foto: Pixabay

Nutricionista Jovana Novaković objašnjava da to nije jedini ovakav primer i da je sličlna situacija i sa drugim melkom koje se pravi na biljnoj bazi.

- Danas je najbezbednije da sami pravimo neke stvari, pogotovo ako su tako jednostavne kao što su biljna mleka za koja je potreban samo malo bolji blender. Neće ljudima ništa biti ako piju kupovno mleko, ono je bezbedno za upotrebu, ali neće ni dobiti ono što misle da su papreno platili. Bolje da su za taj novac kupili kravlje mleko, dobili bi mnogo više nutrijenata - objašnjava ona za Telegraf Biznis.

Recept za domaće bademovo mleko

Badem potopiti u vodi i ostaviti da odstoje 6 do 8 sati ili tokom noći. Potom ih ocediti i oljuštiti, po želji. Dodati vode oko tri puta više vode nego što ima badema, sve staviti u blender i izmiksati dok smesa ne postane kompaktna. Smesu procediti kroz gazu i mleko čuvati u frižideru najduže pet dana.

Video: Crne kokoške najskuplje na tržištu: Cena im dostiže čak do 5.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    12. februar 2021 | 12:08

    Jedemo i pijemo smece jer u ovoj drzavi ne postoji inspekcija!!!!!

  • bole

    12. februar 2021 | 11:08

    Nikada nisam ni čuo za bademovo mleko, za šta to služi?

  • Boki

    12. februar 2021 | 15:17

    Svako bademovo mleko sadrzi oko 2% badema i to je tako svuda u svetu... Da bi napravili 1L cistog mleko od cedjenih badema kostala bi vas litra preko 1000 eura.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>