• 4
 ≫ 

Zanat koji ne može da omane: Kurs već od 100 evra, a posao zagarantovan, na haljine se čeka mesecima

 ≫ 

Modni brendovi koji su počeli da otvaraju radnje širom sveta, pa i kod nas, s jedne strane su kupcima olakšali posao, ali je onda nastupila uniformisanost

  • 4
šivenje

Foto: Pixabay

Oduvek je zanat bio na ceni, bilo koje vrste, jer se smatralo da zanatlije imaju sigurnu egzistenciju i kada su krizna vremena. Jedna od kategorija koja prolazi i u 2021. godini jeste šivenje.

Iako je modna industrija dramatično uznapredovala poslednjih godina, pa i decenija, posebno u onom komercijalnom smislu - krojačice i dalje imaju pune ruke posla.

S jedne strane, masovna proizvodnja se odvija munjevito, proizvod vas već "čeka" u radnji, često po niskoj ceni, i moderan je, po ukusu i meri kupaca. S druge strane, neke žene više vole da same dizajniraju svoju odeću.

Nema više unikata

 

Modni brendovi koji su počeli da otvaraju radnje širom sveta, pa i kod nas, s jedne strane su kupcima olakšali posao, ali je onda nastupila uniformisanost. Isti modeli, boje, dezeni. Žene, koje su više sklone modi od muškaraca, tražile su nešto drugačije. To, ipak, nije lako naći.

Mnoge naše sugrađanke se dan-danas opredeljuju za šivenje odeće kod krojačice, iako nam to deluje prevaziđeno. Verovali ili ne, ne šiju se samo haljine za specijalne prilike, niti se rade samo sitne prepravke na komercijalnoj odeći.

Sakoi, pantalone, suknje, bluze - za posao ili svaki dan - takođe se traže. Poslednjih godina je trend i da se venčanice šiju kod šnajderke, jer je ponuda diskutabilna. Buduće mlade su sve manje zadovoljne ponudom u salonima venčanica, a najviše se žale na paprene cene i izgled haljina za ovu priliku, koje izgledaju pohabano.

Krojačice na glasu, iz Beograda, uzimaju između 400 i čak 900 evra za venčanicu: za ruke plus materijal, a naravno, sve zavisi koliko je model zahtevan i koliko košta sam materijal. Čipka je definitivno najskuplja. Šnajderke imaju pune ruke posla i ako ih, recimo, angažuje neka firma kojoj su potrebne uniforme za radnike. 

šivenje

Foto: Pixabay

Kurs 15.000 dinara, a biznis zagarantovan?

 

Ako imate i malo smisla za ovaj zanat, detaljni ste i strpljivi, nije na odmet da razmislite o kurs šivenja. Sve i da imate diplomu fakulteta, zanat je uvek dobrodošao. Kod nas, cene kurseva šivenja idu od 100 evra pa naviše.

Uglavnom postoje tri nivoa - početni, srednji i viši - tokom kojih postupno učite sve o šivenju. Prva dva nivoa koštaju oko 100 evra, a napredniji nivo 15.000 dinara. Svaki ima od 40 do 50 časova, na kojima se obrađuju različite teme. Bitno je pomenuti da su grupe polaznika manje.

Takođe, na kraju položenih ispita iz oblasti šivenja dobijate sertifikat, koji vam sutra može značiti ako se zaposlite u nekoj kompaniji koja zahteva "papir".

Oni krojači koji rade prosečno, u smislu kvaliteta, ali i radnih sati, mogu da zarade oko 500 evra mesečno, prema iskustvu nekih domaćih zanatlija. S druge strane, za ovaj posao se danas odlučuju i mlađe devojke i žene koje imaju dizajnerske ideje i neretko sarađuju sa poznatima.

Kako ući u posao?

 

Svaka nova ideja koju želite da realizujete zahteva određeni kapital. Veliku razliku u startu čini da li radite u stanu (kod svoje kuće) ili rentirate lokal. Ako je ovo drugo odgovor, onda i tu cena zavisi od veličine, uređenosti lokala, kao i lokacije na kojoj se nalazi.

poslovna odela, odelo

Foto: Pixabay

Mimo toga, otprilike je potrebno 2.000 evra da bi se započeo krojački posao. Glavna alatka za rad, mašina za šivenje, košta između 700 i 1.000 evra - za početnike. Sto i pomoćni alat mogu se naći za oko 60.000 dinara. Zanatlije kažu da im se isplati čak i samo pružanje usluga korekcije, dakle, nije neophodno šiti nešto konkretno.

U Italiji su, na primer, ove vrste radionice dobrodošle: posebno biznismeni vole specijalna odela, šivena po njihovoj meri, i spremni su da plate. Isto tako, dame imaju svoje omiljene obućare i majstore za pravljenje cipela. Kod nas, jedno klasično muško odelo može da se naplati bar 150 evra, mada zahteva mnogo sati rada.

Beogradski krojači se, svejedno, ne žale. Kada je sezona matura i proslava, žene čekaju nekoliko nedelja ili čak meseci da dođu na red kod šnajderke. Takođe, šivenje može biti dobra "odskočna daska" za one koji imaju šire vidike, pa recimo, žele da pokrenu svoju proizvodnju.

Zanimljivo je i to da su se tokom pandemije neki krojači "bacili" i na biznis s maskama, kako u humanitarne, tako i u komercijalne svrhe.

Video: Deda Đorđe još uvek šije srpske šajkače, a najprodavanija šapka stigla čak do Amerike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana89

    14. februar 2021 | 17:19

    Volela bih da se oglase dame koje se bave ovim zanatom i kazu vredi li se oprobati u ovom poslu?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>