≫ 

Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac: "Srbija model po kome se uči"

 ≫ 

Podrška i za velika preduzeća, isplate i do 80.000 dinara

Ana Brnabić Siniša Mali

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vlada Srbije usvojila je novi, treći, paket ekonomske podrške kojim je predviđena direktna novčana pomoć i građanima i privredi.

Svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra.

"Svet govori o Srbiji kao o modelu"

 

Srbija je uspela da ostvari fenomenalne rezultate i ceo svet govori o Srbiji kao o modelu kako se treba boriti protiv korona-virusa - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Od Drugog svetskog rata ovo su finansijski najteža vremena, ocenila je premijerka Brnabić.

- Tokom čitave borbe protiv koronavirusa Republika Srbija se borila na dva fronta - zdravstvenom i privrednom - podsetila je Brnabićeva.

Na oba fronta, dodala je, Srbija je uspela da ostvari fenomenalne rezultate.

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali detaljno predstavljaju novi ekonomski paket mera pomoći za građane i privredu, a koji je, kao i prethodna dva, usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom.

Kako je ranije rečeno, novi paket vredan je 2,5 milijardi evra.

Poznato je i da će državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi.

Prijavljivanje građana počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

"Novi paket pomoći "kiseonik" privredi"

 

Brnabić je istakla da je novi paket bio potreban jer je bilo očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini. Brnabić je navela da su prethodna dva paketa bila od velike pomoći da privreda "preživi" ovaj težak period, koji je u ekonomskom smislu, ističe, najteži od Drugog svetskog rata.

Istakla je da je Srbija prošle godine imala pad BDP-a od samo jedan odsto, što je, podseća, bio najbolji ekonomski rezultat u Evropi.

- Međutim, ti rezultati nisu samo u BDP-u. Tokom 2020. godine, kada je čitava svetska privreda trpela, naša industrijska proizvodnja je bila za 0,4 odsto veća nego u 2019. godini - ukazala je Brnabić.

Istakla je i da je prošle godine registrovano za 50.500 više zaposlenih. Brnabić je navela i da je tokom 2020. porastao i izvoz i da je iznosio 17,5 milijardi evra, dok je u 2019. godini bio 17,1 milijardu evra.

- Plate i penzije su nastavile da rastu. Poslednji podatak je da je prosečna plata u novembru bila 518 evra. Inflacija je ostala stabilna i iznosi 1,6 odsto. Takođe, javni dug je pod kontrolom, što je neobičajeno za ovu godinu, kada su najuspešnije ekonomije imale značjano povećanje javnog duga, kod nas je i dalje ispod 60 odsto, to jest 56,8 odsto BDP - rekla je Brnabić.

Ističe da dva paketa pokazuju da su bila uspešna i dobro osmišljena, ali i da je naša privreda bila "žilava". Brnabić je navela i da su strani investitori nastavili da ulažu u našu zemlju i da zapošljavaju, ali i da proizvode i izvoze.

Tri obveznice Srbije od juna na JP Morgan indeksu

 

Mali je izjavio da će tri obveznice Republike Srbije od juna biti uključene u JP Morgan indeks zemalja u razvoju. - Bavili smo se time u protekle dve godine, ne mogu da vam objasnim koliko je to važno za našu zemlju - rekao je Mali u Palati Srbija.

Ističe da u taj indeks ulaze samo obveznice zemalja koje su dovoljno kredibilne i gde ima dovoljno likvidnosti.

- To je važno za poverenje stranih ivnestirtora, za kredibilitet svih ovih reformi i za nove emisije hartija od vrednosti, kao i za kredibilitet ovih paketa pomoći o kojima danas govorimo - rekao je Mali.

 I uz treći paket mera javni dug neće preći 60% BDP

 

Učešće javnog duga Srbije i uz treći paket pomoći privredi i građanima neće preći 60 odsto BDP-a, rekao je danas ministar finansija i poručio da država vodi odgovornu ekonomsku politiku i da smo očuvali makoekonomsku stabilnost.

Ministar je naveo da ove godine ohrabruje to što su brojke iz januara mnogo bolje nego što se očekivalo i da je, umesto planiranog deficita u budžetu od 13,4 milijardi dinara, ostvaren suficit od 13,3 milijardi dinara.

Treći paket mera je, kaže, vredan 249,4 milijardi dinara, a sa prva dva paketa sprovedena u 2020. ukupno 953 milijardi dinara, s tim što su trećim paketom mera, za razliku do prva dva, uključena i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije korona.

To je, navodi, dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru u Srbiji.

Korona virus, novac

Foto: Shutterstock

Šta sve ko dobija, kada i koliko?

 

Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima i vredan je ukupno 250 milijardi dinara.

Mera koja se tiče isplate minimalca stupa na snagu od 1. marta, prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu. Ona ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, podrška u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rent-a-kar agencije. Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Tu vrstu pomoći gradski hoteli su imali i krajem prošle godine. Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima.

Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća. Jednokratnu pomoć od 50 evra dobiće 1,7 miliona penzionera, dok će penzioneri dobiti još 60 evra, kao i ostali punoletni građani.

Ukupno će pomoć od 60 evra dobiti 6.118.911 punoletnih građana, a ta mera će se sprovesti kroz dve uplate, u maju i novembru.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E75

    11. februar 2021 | 19:31

    Ovo sto radi drzava, je najveca bruka i sramota u istoriji Srbije.

  • Samo iskreno

    11. februar 2021 | 16:46

    30 evra u maju zatim u novembru? Ovo je tesko ponizenje gradjana!

  • Ring

    11. februar 2021 | 16:56

    Gledam ove nase politicare natekli svi kao bunbari,kao da boksuju sa tajsonom svaki dan.izvinjavam se botovima za pravopisne greske

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>