• 1

Mapa koja je Hrvatsku uvrstila među najgore svetske katastrofe: Priča i te kako ima veze sa nama

Prirodne katastrofe mogu biti posebno razarajuće kada je u pitanju malo i srednje preduzeće

  • 1
Zemljotres, Hrvatska, steta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Najgora prirodna katastrofa iz perspektive ekonomskog gubitka dogodila se u Kini, tamo su sezonske poplave izbrisale imovinu vrednu 35 milijardi dolara, od čega je osigurano samo 2 milijarde dolara. I Hrvatska se našla na ovoj neslavnoj listi. 

2020. donela je nekoliko prirodnih katastrofa tokom letnjih meseci od juna do avgusta, a najveću štetu nanele su poplave i uragani. Ipak, nijedna od prvih 10 najgorih prirodnih katastrofa nije se dogodila na južnoj hemisferi ili tokom zime.

SAD su pretrpele 5 od 10 najgorih katastrofa, što je iznosilo oko 51,1 milijarde dolara ekonomskih gubitaka, od čega je samo 25,2 milijarde dolara bilo osigurano.

Na listi 10 najgorih prirodnih katastrofa u 2020. godini brojke predstavljaju najbolju aproksimaciju ukupnih ekonomskih troškova, a sada su skupljene i na jednu mapu koja daje jasnu sliku po državama.

Zanimljivo je da se 7 od 10 katasrofa dogodilo u letnjim mesecima od maja do avgusta. To zapravo otkriva i dublju priču a to je problem neosigurane imovine o čemu je Telegraf Biznis više puta pisao.

Od ukupne štete u prirodnim katastrofama od 123,2 milijarde dolara, samo 30,6 milijardi dolara bilo je pokriveno osiguranjem. Drugim rečima, vlasnici imovine su lično odgovorni za povraćaj gubitaka od preko 92 milijarde dolara. U stvari, iako se pet od deset najgorih katastrofa dogodilo u SAD-u, gotovo sva šteta za Amerikance pokrivena je osiguranjem. Uporedite to sa situacijom u Aziji, gde je neosigurana imovinska šteta u iznosu od 33 milijarde dolara pogodila Kinu samo u jednoj poplavi. Upravo zato što poplave mogu biti toliko ekonomski štetne, a SAD subvencionišu osiguranje od poplava.

Iako se velike prirodne katastrofe očigledno ne dešavaju stalno, one mogu biti katastrofalne ako pogode malo preduzeće. Zbog toga je pametno uplatiti osiguranje.

Hrvatska na ovoj listi zauzima deveto mesto, a  kao što se vidi, šteta je veća od 6 milijardi.

U Srbiji, u toku je rad na izradi nacrta Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a za izradu nacrta, Ministarstvo finansija je formiralo radnu grupu koju čine i predstavnici Udruženja osiguravača.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>