• 0

Najveća investiciona banka uključila u indeks i dinarske obveznice, šta to tačno znači za nas?

To će imati višestruke pozitivne efekte na domaće finansijsko tržište

  • 0
Obveznice

Foto: Shutterstock

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković smatra odluku investicione banke J.P.Morgan o uključenju dinarskih obveznica u njen indeks GBI-EM Global ostvarenjem cilja i priznanjem Srbiji da je, uprkos ogromnim izazovima, uspela da očuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

- Uključivanjem naših obveznica u ovaj indeks Srbija će postati još atraktivnija investiciona destinacija i nalaziće se na mapi najeminentnijih svetskih ulagača. Sada, s pravom očekujemo nastavak značajnijeg priliva investicija u našu zemlju, što će dati direktan podsticaj bržem privrednom rastu - izjavila je Tabaković.

Jedna od vodećih finansijskih institucija u svetu, J.P. Morgan, danas je objavila odluku da od 30. juna 2021. godine uključi dinarske obveznice Srbije u renomirani indeks obveznica „J.P. Morgan GBI-EM index".

Ova odluka predstavlja ostvarenje cilja kojem je Srbija stremila i za koji se snažno zalagala od 2015. godine i još jednu potvrdu postignutih rezultata na polju razvoja domaće ekonomije, unapređenju finansijskog tržišta, a naročito obezbeđenju stabilnosti dinara, kao oslonca i sidra opšte makroekonomske stabilnosti, navodi se u saopštenju NBS.

Indeks GBI-EM Global Diversified, koji brojni međunarodni investitori pomno prate, predsatvlja repernih indeks obveznica koje su emitovane u lokalnim valutama zemalja u razvoju. Ove obveznice će biti uključene i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i GBI-AGG Diversified indekse, koji obuhvataju državne obveznice u domaćoj valuti kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju.

- Odluka J.P. Morgan-a predstavlja veliko priznanje za sve aktivnosti koje smo preduzeli u prethodnim godinama, usmerene ka razvoju domaćeg finansijskog tržišta i održanju stabilnosti domaće valute - našeg dinara - kaže guverner Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković, Foto: ATA Images

Dodaje da je 2015, kada su započete aktivnosti na uključenju srpskih dinarskih obveznica u J.P. Morgan indeks obveznica, malo ko je verovao da će se to zaista i desiti.

- Uspeli smo da savladamo sve prepreke i sa pravom smo uključeni u društvo zemalja u razvoju koje su svakodnevno "na radaru'' međunarodnih investitora - ističe Tabaković.

Današnja objava, kaže, predstaljka snažan signal međunarodnim investitorima da je Srbija dostigla nivo uglednih zemalja u razvoju.

- To će imati višestruke pozitivne efekte na domaće finansijsko tržište i omogućiti još povoljnije uslove finansiranja države i domaćih kompanija. Očekujemo dodatnu diversifikaciju već široke baze investitora koji ulažu u hartije od vrednosti Republike Srbije, imajući u vidu da uključivanje dinarskih obveznica u navedeni indeks značajno povećava atraktivnost naše zemle kao investicione destinacije - naglasila je Tabaković.

J.P. Morgan u svom izveštaju posebno istakao napredak na polju likvidnosti tržišta dinarskih obveznica, što ukazuje koliko su poslednjih godina investitori postali zainteresovani za trgovanje domaćim hartijama od vrednosti.

Navodi takođe da su međunarodni investitori saglasni da se likvidnost na tržištu srpskih dinarskih obveznica oporavila i vratila na pretkrizne nivoe, iako je rast neizvesnosti na tržištima u prethodnih godinu dana, uzrokovan pandemijom korona virusa, negativno uticao na likvidnost na finansijskim tržištima zemalja u razvoju.

U izveštaju J.P. Morgana se takođe navodi da je Srbija u prethodnim godinama uložila značajne napore ka razvijanju repernih emisija dinarskih obveznica, doprinoseći povećanju obima pojedinačnih dinarskih instrumenata, što je pozitivno uticalo na povećanje likvidnosti na domaćem finansijskom tržištu.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke