• 1
 ≫ 

Ima li smisla kupiti Teslin automobil bitkoinima? Da li je isplativije imati kola ili ovaj novčić?

 ≫ 

Još nije jasno kako će Tesla da uredi kupovinu u bitkoinima

  • 1
Ilon Musk, BItkoin Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Kompanija Tesla gaji veliko poverenje u kriptovalute, pa će tako uskoro početi da prima bitkoine kao platežno sredstvo za svoje automobile. Kompanija je investirala i milijardu i po dolara do sada u tu kriptovalutu, kao deo odluke da "investira deo novca kompanije u određene alternativne rezerve". Ali, koliko je rizično kupiti automobil bitkoinima?

Ima li smisla kupiti Teslin automobil koristeći jednu ovako neuhvatljivu valutu? Jednostavan odgovor je a sve zavisi od toga šta se u tom trenutku dešava sa cenom bitkoina. A to je teško predvideti.

Vrednost bitkoina menja se mnogo brže i mnogo drastičnije od bilo koje druge valute, pa i kriptovalute. Za samo nekoliko dana njegova vrednost može da skoči ili padne za nekoliko hiljada dolara.

Ove promene u vrednosti mogu kupovinu automobila da učine dobrim biznisom za jedne, a očajnim za druge, sve zavisi od trenutka. Na primer, ako ste kupili bitkoin u julu 2020. godine kada je vredeo 10.000 dolara, za njega biste mogli da kupite Hjundai Elantru, dok sada za jedan bitkoin možete da kupite potpuno novog Teslu Model 3 i da vam ostane dobar kusur.

Još nije jasno kako će Tesla da uredi kupovinu u bitkoinima. Da li će odrediti cenu u dolarima, ili će odrediti cenu u bitkoinima.

Tesla Model S 2021 Foto: Tesla

Cene novih automobila ne menjaju se prviše često, potrebno je da prođe nekoliko meseci da se cena koriguje. Sa druge strane, vrednost bitkoina se menja mnogo brže.

- Kompanija siguno neće za Model 3 prihvatati 35.000 dolara danas, a 29.000 dolara za tri dana. To prosto nema smisla. Logičnije je da cena bude izražena u dolarima, pa da se plaća onoliko bitkoina koliko u tom trenutku vredi taj auto - smatraju stručnjaci.

Pitanje je da li je ulaganje jednog bitkoina u auto gubljenje na vrednosti. Jer, jednom kupljeni automobili relativno brze gube vrednsot i cena im brzo opada, dok postoji šansa da vrednost bitkoina skoči u narednom periodu.

Jedina prednost Tesle je što kupljeni električni automobil gubi vrednost sporije nego ostali automobili. Sa druge strane, bitkoin može ubrzo da izgubi vrednost, pa da vam bude žao što ga niste dali na dobar automobil. Na sreću, o ovoj dilemi ne morate još da razmišljate, Tesla tek planira da omogući plaćanja bitkoinima, ali to još nije ulinila.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    12. februar 2021 | 12:20

    Definitivno je isplativije imati bitcoin. Mislim da ce dostici i do 100 000. A autu cena nece rasti, a bitcoinkupovinaprodaja ce biti sve profitabilnija

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>