• 20

Još jedan vlasnik firme u Srbiji nestao preko noći: "Preselila sam se u BG zbog posla, sve je laž"

"Kompanija nije imala ni kancelariju, a vlasnik nije pitao za račun na koji bi nam uplatio platu", priča naša sagovornica

  • 20
BBD Nights

Foto: Shutterstock, Instagram/bbd_nights

Nije mali broj fimi koje su u Srbiji nestale preko noći, ostavile dugove, i ljude na cedilu, i zametnule svaki trag. Čak i ovo vreme digitalnog doba, kada se sve informacije mogu lakše proveriti, ne prezaju da iskoriste sve alate kako bi što pre zaradili i pobegli sa novcem, ili sa dugovima.

Kako Telegraf Biznis saznaje, to se upravo desilo ponovo. Ovoga puta kompanija koja se navodno bavi ivent organizacijom i marktingom prevarila je više mladih devojaka, ali i svoje saradnike.

Njima je obećan posao, uz solidnu platu, a od toga, vlasnik je nestao, profili na društvenim mrežama pogašani, a u APR za tu kompaniju su podaci, najblaže rečeno zanimljivi. Više puta je gašena i aktivirana, iako trenutni status ukazuje da još uvek postoji. Međutim, nema informacija o finansijama.

Šta se zapravo desilo?

 

Čak nekoliko meseci unazad se najavljivao "BBD nights" festival, na kome je navodno trebalo da učestvuje više od 50 izvođača. Kako su se menjale epidemiloške mere, menjali su se i datumi. Ipak pre mesec dana odlučeno je da se festival održi, poptisani su ugovori, počele su najave, ljudi su počeli da kupuju karte. Počeli su da traže radnike za organizaciju.

Kompanija "Concierge BG city service" je najpre putem Linkedin društvene mreže nudili posao, najčešće menadžera. Između ostalih, i dvema našim čitateljkama. Oni su, navodno, i vodili instagram stranicu profila. Od pre dva dana, zvanični sajt festivala je ugašen, profil na Fejsbuku takođe. Vlasnik kompanije i organizator festivala je jednostavno rečeno, nestao.

Do njega ne mogu da dođu ni izvođači, među kojima je i poznatih pevača, a koji sada svoju publiku upozoravaju da ne kupuju karte dok se situacija ne reši. I da je festival otkazan, svakako je sumnjivo to što se vlasnik nikome ne javlja, što su profili obrisani, a telefon ugašen za manje od 48h.

- Imamo konkurs za posao, u kojem možeš videti i platu - pisalo je u poruci sa linkom koji više nije dostupan, a koji se odnosio na organizaciju jednog beogradskog festivala.

J. I. (ime poznato redakciji) priča nam da su i njoj ponudili posao menadžera u pomenutoj agenciji. Ona se zbog posla preselila u Beograd, zbog čega je zažalila. 

- Išla sam na intervjue tri puta gde je vlasnik agencije u toku razgovora pojedine izvođače ogovarao u smislu kako im ne odgovara ugovor ili kako samo traže neke uslove, itd. Pričao mi je o plati koja će se kretati od 500 - 800 evra, a navodno, ukoliko se dobro pokažem postoji mogućnost napretka u firmi na poziciju menadžera i plata može dostići visinu i do 1.200 evra - kaže naša sagovornica.

Takvu je ponudu poslao u porukama koje sada ne postoje jer je profil na LinkedIn-u obrisan, u šta smo se uverili. Drugoj našoj čitateljki je savetovao da se što pre javi na konkurs, jer kasnije neće biti prijava za isti.

Priču je vlasnik agencije ispričao i uživo.

- Delovalo je „normalno“ ako tako mogu da se izrazim jer je i pomenuo probni rad od 10 dana. To sam i odradila jer moram da napomenem, ta agencija nema svoju kancelariju. „Kancelarija“ je tamo gde treba da se održavaju događaji koje treba organizovati. Sedela sam kod kuće i čekala njegove instrukcije. Imao je neki  šablon šta će koja da radi. Jednoj je čak rekao da obriše svoj Instagram da bi kao napredovala u biznisu. Nije ni pitao za račun na koji će nam uplaćivati novac. I da dodam, potpisan je ugovor između njega, ostalih devojaka i mene o privremenim poslovima, nakon čega bismo bile prijavljene -  priča nam J. I.

Na pitanje odakle će isplaćivati plate i honorare izvođačima, odgovorio je da će to uraditi od novca od prodaje karata, tačnije kada proda sve karte za ceo festival.

BBD Nights

Printskrin: Instagram/bbd_nights

- Kada je uvideo da neće zaraditi ništa od prodaje karata odlučio je da nestane, poslavši svim devojkama dugačak mejl gde je između ostalog napisao kako od četvrtka (05.02) nešto nije u redu sa našom kancelarijom u Rimu i da mora koliko sutra da odleti tamo jer navodno ne može to da reši telefonskim putem. Kada je jedna od devojaka pitala kako može da leti za Rim kada su obustavljeni letovi zbog ove situacije sa virusom, na šta je on odgovorio da leti privatnim avionom.  U toku svog „boravka“ navodnog tamo je svo vreme imao kontakt sa jednom od nas u vidu sms poruka, što je nemoguće, jer je u drugoj državi. Posle toga kada je trebalo da se vrati, od čoveka ni traga ni glasa. Od utorka smo primetile da nešto nije u redu sa stranicama na društvenim mrežama i od tada smo shvatile da se nešto ozbiljno desilo, a to je da smo prevarene - priča naša sagovnornica.

Festival kao paravan?

 

BBD Nights - Official (Belgrade Music Festival 2021), odnosno događaj koji je vlasnik agencije navodio kao dobro plaćen posao, se u međuvremenu oglasio na društvenim mrežama, shvativši da su upleteni u mrežu.

Na prvoj objavi na instragramu, naveli su da uopšte nisu imali pristup stranici jer ju je vodio vlasnik agencije. Sada su upozorili sve one koji su kupili karte za isti, da su verovatno prevareni. Pretpostavka je da je sav novac vlasnik pomenute agencije prisvajao.

- Karte su za neke dane rasprodate, nemam tačnu informaciju koliko. Sumnjamo da je taj novac išao na njegov račun, da je pobegao sa tim novcem ko zna gde, nadamo se da je još uvek u Srbiji - piše u objavi BBD Nights.

Oraganizatori sada najavljuju prijavu, a Telegraf Biznis je više puta pokušao da stupi u kontakt sa pomenutim vlasnikom agencije, međutim do pisanja ovog teksta, nismo dobili nikakav odgovor.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LOL-LMAO

    12. februar 2021 | 21:51

    Festival u vreme korone, lol. To samo idiot može da padne na tu priču. Ovaj našao ovce i uzeo im pare.

  • Ivana Mladenović

    12. februar 2021 | 22:18

    Nađoh u oglasima za posao na internetu firmu...bejah tako na oglasu za menadžera organizaciju folklornih festivala u tzv. "turističkoj agenciji" na Voždovcu, leta 2016. godine, razgovor u kafiću, kod pošte u Darvinoj ulici, navodno se renovira lokal, drugarica bila posle, u kraju stanuje. Vlasnik mlad dečko na f i društvenim mrežama sve idealan, a gospođa na razgovoru, pokazivala neku skalu za platu...isto sve idealno. Nemaju fiksni telefon, kancelariju, prostorije, na jednoj lokaciji registrovani, na drugoj radili, na trećoj navodno razgovor, 3 opštine... odmah smo shvatile, da je sve laž.

  • Fosili žutog sektora

    12. februar 2021 | 20:16

    Bez brige... TO će naplatitu IZVRŠITELJI !!! Vudimo kako ISELJAVAJU i PLENE IMOVINU za 1.000-2.000 dinara... OVIM ima da ZAPLENE SVE:automobile, stanove, kuće, nakit i sve dragicenosti, da im isprazne tekuće i devizne račune...!!! Naravno, uz Sudove koji će brzo da reaguju... a zašto misliš da NEĆE !?! Jes' da je APR malkice pogrešio... sitnica... svako ko "radi", taj i greši ali se ZARADI...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>