• 0

Jelena dokazuje da čovek sve može kad hoće: Iako je defektolog, želi da pokrene IT kompaniju

Rođena Vranjanka sa adresom u Beogradu ima želju da pomogne osobama s invaliditetom, kroz osmišljavanje inovativnih tehnoloških rešenja

  • 0
Jelena Kostić

Foto: UNDP Serbia

Jelena Kostić (35), diplomirana defektološkinja iz Vranja, znanje koje je stekla na studijama prošle godine je dopunila i programerskim veštinama.

Ona je jedna od 20 polaznica i polaznika programa Prekvalifikacija za IT, potpuno prilagođenog osobama sa invaliditetom, koji je organizovao Forum mladih sa invaliditetom uz podršku Kancelarije za IT i e-Upravu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), prenosi UNDP Serbia.

Spremnost da stekne nova znanja isplatila se već tokom pohađanja programa Prekvalifikacija za IT. Naime, Jelena se zaposlila kao defektološkinja u udruženju "Živimo zajedno", koje pomaže osobama sa invaliditetom.

Pored studija defektologije, Jelena sada ima i neophodne veštine i znanje za kreiranje web stranica u Wordpress-u, kao i za rad u JavaScript programskom jeziku.

- Mislim da je jedan od razloga zašto sam dobila posao taj što znam da koristim nove tehnologije i kreiram sajtove. S obzirom da sajt udruženja u kojem sam počela da radim nije funkcionisao prethodne dve godine, imala sam priliku da im izradim sajt - kaže Jelena.

Jelena kaže da se za programiranje prvi put zainteresovala dok je studirala.

- Mene u srednjoj školi apsolutno nisu zanimali kompjuteri i programiranje. Međutim, na fakultetu, pošto sam upisala defektologiju, na drugoj godini smo imali predmet Primena računarskih tehnologija u nastavi sa decom sa smetnjama u intelektualnom razvoju i onda sam ja tu, ustvari, videla sav potencijal novih tehnologija i koliko one mogu da budu korisne za osobe sa invaliditetom. Čim sam videla da je otvoren poziv za Prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom, prijavila sam se - navodi dalje ova Vranjanka.

Internet, tehnologija, mreža

Foto: Shutterstock

Na pitanje šta je najvažnije što je naučila na programu prekvalifikacija za IT, uz osmeh odgovara: "Da JavaScript nije težak! Iako mi nekako više leži kreativna, dizajnerska strana posla, predavači na programu su lepo osmislili i ispredavali program, tako da je bilo mnogo zanimljivije nego što sam očekivala. Stalno su mi dolazile ideje o tome na koje bih sve načine mogla da iskoristim to znanje".

Program prekvalifikacije za IT za osobe sa invliditetom odvijao se u prostorijama Istraživačko razvojnog centra Fakulteta organizacionih nauka, a kasnije onlajn, u skladu sa pandemijskim merama.

- Grupa na programu je bila vrlo kompaktna, brzo smo se razumeli i udružili, zapravo smo krenuli i privatno da se viđamo i organizujemo oko različitih inicijativa. Predavanja su bila tri puta nedeljno, što je za neke od nas bilo dosta intenzivno, ali smo se uvek pomagali. Dodatno, kad negde "zaškripi", tu su uvek bili predavači da odgovore na mejl, dođu ranije ili ostanu duže sa nama. Svidelo mi se to što su predavači bili otvoreni i opušteni, i uvek spremni da nam pruže čak i više nego što je bilo predviđeno programom - ističe Jelena Kostić.

Dodaje da joj je program pomogao da radi na ličnim ciljevima i ambicijama.

- Jednog dana bih volela da vodim svoju IT kompaniju, zato što bih želela da radim na programima od značaja za naše društvo, na primer, tehnološkim rešenjima koja pomažu osobama sa invaliditetom da stiču nove veštine. Kao specijalna edukatorka i rehabilitatorka osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju, znam da je tim osobama potrebna podrška u svakom aspektu života. S obzirom da su te osobe generalno jako zainteresovane za kompjutere i igrice, njima mogu dosta pomoći interaktivne i zabavne edukativne platforme, bazirane na novim tehnologijama - navodi Jelena.

eUprava vakcinacija Srbija softver

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Međutim, ističe, asistivna tehnologija je dosta skupa. "U našoj zemlji postoje rešenja koja su preuzeta sa drugog tržišta i prilagođena našem jeziku. Nema mnogo ljudi koji se time bave, a postoji velika potreba - naročito za decu koja nisu verbalna. Želja mi je da radim na tim tehnologijama koje osobama sa invaliditetom pomažu u svakodnevnom životu. To mi je dugoročni plan", zaključuje ova tridesetpetogodišnjakinja.

Program Prekvalifikacija za IT u saradnji sa UNDP je prvi put pokrenut 2017. godine. Od tada je kroz njega prošlo 1.250 polaznika i polaznica. Na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, krajem 2019. pokrenut je i pilot program prekvalifikacija za IT za osobe sa invaliditetom, u organizaciji Foruma mladih sa invaliditetomKancelarije za IT i e-Upravu, i u saradnji sa UNDP-om.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>