• 19
 ≫ 

Aleksinački direktor optužen jer je zaposlenima povećao plate: Kakva će biti presuda?

 ≫ 

Direktor je rekao da je firmu stavio na noge

  • 19
Aleksinac, JP Komunalne usluge Foto: Dragana Kocić

Budimir Marković (60), direktor aleksinačkog javnog preduzeća “Komunalne usluge” i rukovodilac finansijskog sektora Dragoslava Živadinović (62), oslobođeni su optužbe za nesavestan rad u službi u saizvršilaštvu. Više javno tužilaštvo Odeljenje za borbu protiv korupcije u Nišu je za njih tražilo po godinu dana zatvora jer su, kako se navodi u optužnom predlogu, nezakonito uvećavali zarade zaposlenima i na taj način oštetili firmu za više od deset miliona dinara.

Viši sud je ustanovio da tužilaštvo nije dokazalo da su izvršili delo koje im se stavlja na teret, posebno da su postupali sa umišljajem, što je bitan elemenat nesavesnog rada u službi, i oslobodilo ih optužbe.

Tužilaštvo je tvrdilo da Marković i Živadinovićeva nisu primenjivali osnovicu za obračun zarada predviđenu Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata kod korisnika javnih sredstava koji je stupio na snagu 2014. godine pa su ostvarili razliku između isplaćenih i zarada koje je trebalo isplatiti, u iznosu od 10.879.778 dinara.

Direktor Marković je pred sudom negirao delo ističući da je 2012. godine, kada je stupio na dužnost zatekao dugove od 20 miliona dinara, da je firmu stavio na noge, da je po struci građevinac te da je imao poverenja u svoju saradnicu iz finansijske službe koja je obračunavala zarade. Istakao je da šezdeset odsto radnika prima minimalac te da se ne može govoriti o prekoračenju iznosa zarada jer se platni fond uvek kretao u granicama predviđenim programom poslovanja koji je usvajala opština, te da im je mesečno preostajalo deset do petnaest odsto.

Odgovornost je odbacila i Dragoslava Živadinović ističući da je problem nastao jer je bužetski inspektor 2017. godine zatražio da se cena rada vrati na 2014. godinu, da je po njihovoj tužbi Upravni sud poništio to rešenje, ali da ga je inspektor ponovo doneo, a oni se opet obratili ovoj pravosudnoj instituciji koja još nije donela odluku. Ona se branila da je primenjivala Zakon o javnim preduzećima jer ova firma nije budžetski korisnik pa nije bilo ni osnova da se primenjuje Zakon o bužetskom poslovanju koji se odnosi na korisnike javnih sredstava, te da je problem nastao baš zbog toga.

Dinari, novac, plata, pare, novčanik Foto: A. Nalbantjan

Viši sud je prihvatio njihovu odbranu kao i nalaz veštaka Bojana Mitića koji je, kako se navodi u presudi, više puta potvrdio da je masa isplaćenih zarada manja od planirane programom poslovanja.

- Bitno obeležje krivičnog dela nesavestan rad u službi je postojanje umišljaja, što ovde nije dokazano. Takođe, nije dokazano ni da je direktor davao naloge Dragoslavi Živadinović jer je i ona kazala da je postupala samostalno. Pred Upravnim sudom se i dalje vodi postupak protiv rešenja bužetskog inspektora na kojem se zasniva optuženje, tako da ono još nije konačno. Nije dokazano da su izvršili krivično delo jer ni predstavnik oštećenog ne ističe imovinskopravni zahtev niti se pridružuje krivičnom gonjenju. Opština je svake godine usvajala plan i program poslovanja u kome je bila sadržana i masa zarada i nije u tome nalazila ništa sporno - navodi se u obrazloženju oslobađajuće presude.

Viši sud je u svojoj odluci napomenuo da je moguće da je u radu optuženih bilo propusta prilikom isplate zarada ali da ne može svaki propust značiti i krivičnu odgovornosti.

- Moguće je da je optužena Dragoslava pogrešno primenila propise, ali osim krivične postoji i građanskopravna odgovornost kao i mogućnost pokretanja upravnog spora. Ako bi bilo utvrđeno da je bilo isplaćeno više od onog što je predviđeno zakonom, može se pokrenuti postupak za vraćanje novca – naveo je sud.

- Suđenju čelnicima “Komunalnih usluga” pratili su i prestavnici radnika koji su strahovali da bi osuđujuća presuda za njih značilo da će i od onako malih plata, morati da vraćaju dugove zbog navodno primljenog viška.

Na ovu odluku pravo žalbe Apelacionom sudu ima Više javno tužilaštvo koje je, kako saznajemo, već pokrenulo postupak osporavanja prvostepene sudske odluke.

Video: Vučić o povećanjima plata i penzija u 2021.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dima

    12. februar 2021 | 15:04

    Pa šta je on tu kriv ne razumem ? Radi ono sto Presednik svakodnevno najavljuje povecanje plata kako radnici nebi bili robovi vec od svog rada da mogu pristojno ziveti. Treba kazniti one sto radnicima nisu dali minimalce koje im je Drzava uplatila a ta sredstva su uzeli sebi.

  • Miki

    12. februar 2021 | 15:39

    Ovog direktora treba nagraditi a ne osuditi! Nije pare stavio u svoj džep, nego ga podelio radnicima!!!

  • Миодраг

    12. februar 2021 | 15:59

    Ко повећа плату сиротињи -суди му се. Ко украде од сиротиње - прогласе га за пословног човека године. По мом мишљењу, треба направити реорганизацију (да не кажем чистку) у тужилаштву.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>