• 0

Francuski mediji se izborili za autorska prava: Gigant mora da odreši kesu

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Gugl spreman da plati 22 miliona dolara godišnje grupi u kojoj je više od 120 nacionalnih i lokalnih francuskih medija

  • 0
Google Dark mode, gugl tamna strna Foto: Google

U poslednje vreme Francuska se "okomila" na Gugl, koji je morao da popusti pod pritiskom. Razlog su autorska prava, odnosno plaćanje za plasiranje medijskih vesti preko ove platforme.

Po tome, tehnološki gigant treba da plati 76 miliona dolara grupi francuskih medija, u naredne tri godine, a britanska agencija Rojters imala je uvid u aktuelne dokumente.

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Gugl spreman da plati 22 miliona dolara godišnje grupi u kojoj je više od 120 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što sa svakim od njih potpiše zasebni sporazum.

Drugi dokument je nagodba po kojoj je div iz Silicijumske doline pristao da plati deset miliona dolara istoj medijskoj grupi, u zamenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi oko autorskog prava u roku od sledeće tri godine.

Sve u svemu, Francuzi su uspeli da "reše" ovo pitanje s Guglom, koje je godinama prolazilo nezapaženo. Prema sporazumu, najviše novca dobija "Mond" iz Pariza (1,3 miliona dolara), a najmanje "La Voix de la Haute Marne" (13.741 dolara), prenosi dalje Rojters.

Iz Gugla nisu želeli da komentarišu finansijske aspekte tog sporazuma. Francuska je, inače, izglasala novi zakon o autorskim pravima, u sklopu šireg zakona Evropske unije.

U skladu sa njim, Gugl i druge velike internet platforme moraju da plaćaju za medijski sadržaj koji koriste za svoje informativne usluge onlajn. Zanimljivo je da su ovaj dogovor osudili drugi francuski mediji koji nisu deo te priče. Tvrde da je on tajan, nepravedan i mimo zakona.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>