• 0

Ko je najbolji izvršni direktor u istoriji tehnoloških divova? Ni Gejts ni Bezos ne odnose pobedu

U jednom momentu, početkom 2021, Mask je zamenio Bezosa na tronu, kao najbogatiji čovek sveta

  • 0
Dzef Bezos, Bil Gejts, Ilon Maks

Foto: Profimedia Andrew H. Walker/Shutterstock Editorial / Andrej Sokolow / Newscom, Tanjug/AP

Džef Bezos, Stiv Džobs, Ilon Mask, Bil Gejts... Mnogo je imena koja su obeležila tehnološke kompanije i neki od pomenutih nastavljaju da daju doprinos društvu u tom segmentu, ali, među njima se posebno istakao jedan lider, ipak, ne onaj najstariji i najiskusniji.

Prema oceni jednog od urednika "Financial Times"-a, a to je Džon Tornhil, pobedu u ovom neformalnom takmičenju odnosi Ilon Mask, osnivač kompanija Tesla i SpaceX.

On dalje navodi da je teško takmičiti se sa nekim koji stoji iza projekata kao što su napredna e-vozila, istraživanje svemira, a sve to kroz pomenute kompanije, i kroz Solar City i Neuralink.

Štaviše, krajem maja 2020. SpaceX je ušla u istoriju kao prva privatna kompanija koja je poslala astronaute u svemir, i kasnije ih uspešno vratila na Zemlju. Taj "podvig" je posmatrala cela Amerika, pa i sam Donald Tramp. Istovremeno, Maskovo bogatstvo je munjevito raslo u 2020.

U jednom momentu, početkom 2021, Mask je zamenio Bezosa na tronu, kao najbogatiji čovek sveta. S druge strane, Amazon je takođe dramatično napredovao prošle godine, i baš zbog toga, Bezos je rešio da je vreme da ga neko zameni. To će učiniti Endi Džesi, dugogodišnji zaposleni u kompaniji.

Ima i onih koji tvrde da titulu najboljeg direktora u istoriji tech kompanija treba da ponese Bil Gejts, kao tvorac najvećeg svetskog personalnog kompjuterskog softvera. Tu su i oni koji kažu da je pokojni Džobs, ipak, napravio ozbiljnu revoluciju u tehnološkom svetu, predstavljanjem Epla.

Podsećamo, u oktobru će biti tačno 10 godina otkako je taj vizionar napustio ovaj svet. Smatra se da su kompjuter Macintosh i mobilni uređaj iPhone zauvek promenili našu tehnološku stvarnost.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>