• 2

Bitne promene kod naših komšija: Hoće li biti posla za sezonce iz regiona? Koje struke se traže?

Prva branša u Hrvatskoj koja je zatražila zeleno svetlo za zapošljavanje stranaca - jeste turistička. Firme traže 2.066 novih radnika

  • 2
Konobar, posluzenje, ketering, morski plodovi, more, kelner Foto: Shutterstock

Čini se da 2021. teče brzo, sve smo bliže martu i proleću, a i turizam se budi. Prošla letnja sezona bila je na ivici propasti, najpre u zemljama zavisnim od turizma. A kakve su sada prognoze?

Naime, Hrvatska je već na startnoj liniji, a kako pišu tamošnji mediji, prva branša koja je zatražila zeleno svetlo za zapošljavanje stranaca - jeste turistička. Firme iz te oblasti poslovanja traže 2.066 radnika, i to najviše konobara i čistačica.

Međutim, došlo je do izvesnih promena u načinu zapošljavanja deficitiranih radnika na hrvatskom tržištu, pre svega zbog pandemije. Od 2021. stranci se ne zapošljavaju putem kvota, nego je odluka koga "uvesti", a kome zaustaviti dolazak - prebačena na Zavod za zapošljavanje (HZZ), prenosi Poslovni dnevnik.

To znači da poslodavac koji želi da zaposli stranog radnika, pre nego što za njega zatraži dozvolu za boravak i rad u policiji, prvo mora proveriti "ima li mogućnost" da na datu poziciju zaposli radnika s domaćeg tržišta. Trenutno je u Hrvatskoj nezaposleno oko 164.000 ljudi.

U januaru je, kažu iz HZZ-a, stiglo 206 zahteva poslodavaca, kroz koje je zatraženo 2.066 radnika. HZZ tvrdi da test tržišta rada traje najduže 15 dana i u tom periodu državni biro istražuje ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koje odgovaraju na zahteve poslodavaca.

Tek nakon toga, poslodavac dobija potvrdu, a onda u roku od 90 dana može podneti zahtev za izdavanje dozvole za boravak i rad stranih radnika u zemlji. Do sada je, prenosi dalje hrvatski portal, rešeno 168 zahteva, za malo više od 1.000 radnika.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    13. februar 2021 | 12:06

    Da idem da radim u Hrvatsku? Dal ste vi normalni?

  • R9

    13. februar 2021 | 11:21

    Ako nas ne puste, nadrljali smo. Bice ovo jos jedna teska godina...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>