• 11

Danas se obeležava Dan zaljubljenih: Trgovci će zaraditi milijarde dolara i u 2021, posebno cvećare

Istog dana, pravoslavni vernici slave Svetog Trifuna

  • 11
ruže

Foto: Pixabay

Dan zaljubljenih, koji se obeležava svakog 14. februara, slavi se širom sveta, ali nigde kao u SAD. Sveti Valentin je peti najveći "događaj trošenja" u toj zemlji, posle zimskih praznika i Dana majki, izveštava NRF (National Retail Federation).

Čak i u dubini globalne pandemije koja je uzdrmala ekonomiju i izbrisala milione radnih mesta, potrošači ne odustaju od Dana zaljubljenih, tačnije, planiraju da ga proslave i kupe poklone.

Prema aktuelnim podacima, otprilike polovina odraslih Amerikanaca ima nameru da u 2021. obeleži ovaj dan, kao i pre, i da potroši ukupno 21,8 milijardi dolara. Ipak, to je značajno manje nego 2020. Tada su u ove svrhe izdvojili 27,4 milijarde dolara, prenosi dalje NRF.

Amerikanci su prošle godine definitivno manje putovali, što će biti slučaj i ove, ali zato daju novac za posebne prilike. Štaviše, najavljena potrošnja bi mogla da ojača ekonomiju SAD, jer lična potrošnja pokreće gotovo 70% ukupne proizvodnje zemlje.

Inače, praznik pravoslavnih vernika Sveti Trifun i praznik zapadne tradicije, Sveti Valentin, obeležavaju se istovremeno. Obojica svetaca, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici su iskrene ljubavi svih hrišćana.

Običaj da se 14. februara slavi Dan zaljubljenih potiče iz antičke Grčke i Rima, a danas se ovaj datum mahom vezuje za potrošačko društvo. I sami trgovci, posebno cvećare, vide ogroman rast u profitu tog dana.

Video: Evo koji cvet da poklonite svojoj srodnoj duši za Dan zaljubljenih i koja im je simbolika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da kažem

    Moja porodica danas slavi krsnu slavu Svetog Trifuna, kakav Valentin, dali oni spominju na zapadu Sv Trifuna baš me zanima

  • Grunf

    A ko je bio taj sveti dan zaljubljenih i čime je zaslužio da se slavi ovaj dan? Za Valentina i Trifuna znam zašto ali za tog dan zaljubljenih ne znam.

  • 534

    Ne, danas je sveti Trifun a katolici slave svetog Valentina ili dan zaljubljenih. Redosled je bitan jer se zna koja je vera starija.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke