• 11
 ≫ 

Danas se obeležava Dan zaljubljenih: Trgovci će zaraditi milijarde dolara i u 2021, posebno cvećare

 ≫ 

Istog dana, pravoslavni vernici slave Svetog Trifuna

  • 11
ruže

Foto: Pixabay

Dan zaljubljenih, koji se obeležava svakog 14. februara, slavi se širom sveta, ali nigde kao u SAD. Sveti Valentin je peti najveći "događaj trošenja" u toj zemlji, posle zimskih praznika i Dana majki, izveštava NRF (National Retail Federation).

Čak i u dubini globalne pandemije koja je uzdrmala ekonomiju i izbrisala milione radnih mesta, potrošači ne odustaju od Dana zaljubljenih, tačnije, planiraju da ga proslave i kupe poklone.

Prema aktuelnim podacima, otprilike polovina odraslih Amerikanaca ima nameru da u 2021. obeleži ovaj dan, kao i pre, i da potroši ukupno 21,8 milijardi dolara. Ipak, to je značajno manje nego 2020. Tada su u ove svrhe izdvojili 27,4 milijarde dolara, prenosi dalje NRF.

Amerikanci su prošle godine definitivno manje putovali, što će biti slučaj i ove, ali zato daju novac za posebne prilike. Štaviše, najavljena potrošnja bi mogla da ojača ekonomiju SAD, jer lična potrošnja pokreće gotovo 70% ukupne proizvodnje zemlje.

Inače, praznik pravoslavnih vernika Sveti Trifun i praznik zapadne tradicije, Sveti Valentin, obeležavaju se istovremeno. Obojica svetaca, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici su iskrene ljubavi svih hrišćana.

Običaj da se 14. februara slavi Dan zaljubljenih potiče iz antičke Grčke i Rima, a danas se ovaj datum mahom vezuje za potrošačko društvo. I sami trgovci, posebno cvećare, vide ogroman rast u profitu tog dana.

Video: Evo koji cvet da poklonite svojoj srodnoj duši za Dan zaljubljenih i koja im je simbolika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>