• 0

Da li je naš "kralj bakra" bio u pravu? Cena na putu da obori rekord, dostigla osmogodišnji maksimum

Bakrom se trguje za 8.270 dolara po toni u odnosu na decembarski nivo od 8.024 dolara

  • 0
bakarne cevi

Foto: Pixabay

Evropske akcije su dostigle danas jednogodišnji maksimum jer su deonice rudarskih kompanija pratile skok cena bakra, ali i usled jačanja tržišnog optimizma po pitanju američkog paketa stimulativnih mera i očekivanog bržeg oporavka globalne ekonomije ove godine.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je za 0,7 posto, podržan usponom akcija Rio Tinta, BHP Grupe i kompanije Anglo-Amerikan, pošto su cene bakra skočile na najviši nivo u više od osam godina, izveštava Rojters, a stručnjaci smatraju da bi u ovom zaletu bakar mogao da obori rekordne vrednosti.

Pema poslednjim podacima sa Londonske berze metala, bakar se trguje za 8.270,50 dolara po toni u odnosu na decembarski nivo od 8.024 dolara.

Istorijski monetarni i fiskalni podsticaji pomogli su da se referentni indeks STOKS 600 oporavi za oko 55 odsto otkako je u martu 2020. pao na najniži nivo u više od sedam godina, ali i dalje kaska s oporavkom za američkim indeksom S&P 500 zbog produženja mera lokdauna u Evropi uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Akcije banaka i energetskih kompanija takođe beleže porast jer je takozvana „trgovina oporavkom“ izazvala potražnju za ovim sektorima koji su se kotirali slabije nakon udara pandemije koronavirusa početkom 2020. godine.

Optimizam na evropskim berzama "podgrejao" je i američki predsednik Džo Bajden koji se u petak obratio grupi demokratskih i republikanskih lokalnih zvaničnika za pomoć povodom njegovog korona paketa podrške privredi i građanima, vrednom 1,9 biliona dolara.

Crveni metal se često doživljava kao alarm za opšte stanje globalne ekonomije. O tome nam je u intervjuu govorio "kralj bakra" Milan Popović.

Cene bakra se u ekonomskim krugovima smatraju barometrom poverenja u globalnu ekonomiju zahvaljujući širokoj lepezi industrijske upotrebe tog metala.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke