• 5

Da li će Nemačka da ukine olakšano zapošljavanje radnika sa Balkana? Deo poslanika to traži

U narednoj parlamentarnoj fazi ovaj predlog ide u raspravu po odborima

 • 5
Berlin, Nemačka, zastava

Berlin / Foto: Pexels

Predlog nemačke desničarske ekstremističke stranke AFD da se ukine Pravilo za zapadni Balkan za dovođenje nekvalifikovane radne snage u Nemačku izazvao je otpor svih ostalih poslaničkih frakcija u Bundestagu, koje su jednoglasno najavile da će predlog odbaciti.

AFD želi da se ovo pravilo ukine da bi taj posao mogli dobiti nemački radnici, kao i da se prekine praksa da, kako tvrde, loše plaćeni balkanski radnici smanjuju plate u niskoplaćenim sektorima u nemačkoj privredi.

Volfgang Štrengman Kun, poslanik Zelenih, rekao je da je predlog AFD-a mešavina nepoznavanja ekonomije i netrepeljivosti prema strancima, pišu Nezavisne novine. 

- Tipično za vas, u vaš predlog ste ugradili mržnju prema strancima, koju ste potkrepili kvaziargumentima koji nemaju veze sa stvarnosti - rekao je on i podsetio na istraživanja nezavisnih instituta, koji su ocenili da pravilo ne ugrožava domaću snagu, pomaže nemačkoj ekonomiji, ne dovodi do smanjenja plata i ne opterećuje socijalni sistem Nemačke.

- Da ste to pročitali, škodilo bi vam jer tamo ima previše činjenica - rekao je on.

Johanes Fogel iz nemačkih Liberala istakao je da je ovaj predlog raskrinkao lažnu zabrinutost AFD-a za više reda u oblasti useljavanja, kako bi pokušali oteti koji glas od glasača s političkog centra.

Zastava nemacka srbija

Foto: Shutterstock

- Maske su danas pale jer crno na belo se ovde pokazuje da je AFD protiv bilo kakvog useljavanja, čak i kada je ono nesporno u korist nemačke privrede. Njima nije do pravila o useljavanju nego da iskale svoja osećanja prema državljanima BiH ili drugim ljudima s tog područja i to treba jasno reći  - rekao je Fogel.

Maks Štraubiger, poslanik bavarskog CSU-a, rekao je da je predlog AFD-a besmislen pošto on nije usvojen jer su to tražili balkanski radnici, već su to tražili nemački poslodavci, i podsetio da prednost imaju domaći i evropski radnici.

- Bilo bi sjajno da ste pravilo prvo pročitali. Posao dobijaju radnici sa zapadnog Balkana koji su plaćeni u skladu s platom predviđenom za tu konkretnu branšu. To znači da 45-godišnji radnik s Balkana zaposlen u skladu s strukom mora biti plaćen 3.905 evra bruto, a ne kako vi brbljate da Balkanci pritiskaju plate nemačkih radnika na dole - rekao je on.

U narednoj parlamentarnoj fazi ovaj predlog ide u raspravu po odborima, a nakon toga će biti stavljen na konačno glasanje.

Video: Brnabić: 40 miliona evra investicija u dve gondole

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pista

  15. februar 2021 | 16:29

  Sta ko ima da ide u Nemacku pogotovo iz Srbije kad smo mi lideri ,prvi u Evropi ,ekonomski tigar I zivimo u zlatnom dobu kakva bre Nemacka mi ce mo njima da zabranimo da dolaze kod nas.

  7
  6

  Podelite komentar

 • ppp

  15. februar 2021 | 15:25

  I treba da ukine I da zabrani ulazak u njihovu zemlju bez viza jer se na balkanu moze zaraditi tako kazu ljudi

  5
  2

  Podelite komentar

 • Johan

  15. februar 2021 | 18:27

  Nemačka bi na konto otimanja radne snage državama Balkana i istočne Evrope trebala da daje subvencije jer osiromašuje naše privrede,penzione fondove i socijalnu i zdravstvenu zaštitu a usput naše građane koji rade kod njih smatra građanima drugog reda.

  2
  4

  Podelite komentar