• 0
 ≫ 

Žena na čelu STO: Prvi put u istoriji i prvi put Afrikanka

 ≫ 

Okonjo Iveala će na dužnost stupiti 1. marta,

  • 0
Ngozi Okonjo Iweala

Foto: Profimedia

Svetska trgovinska organizacija imenovala je novog generalnog direktora, dr Ngozi Okondžo Ivealu iz Nigerije, prvu ženu i Afrikanku na toj poziciji.

Okonjo Iveala je postala prva žena i prva Afrikanka na čelu globalnog trgovinskog tela, čime je STO ispisala novu stranicu u svojoj istoriji koja datira od 1995. godine, objavljeno je na internet sajtu te svetske organizacije.

Okonjo Iveala je imenovana na čelnu funkciju nakon što se poslednji preostali protivnički kandidat, južnokorejski ministar trgovine Jo Mijung-he, povukao iz trke.

Okonjo-Iveala će na dužnost stupiti 1. marta, a mandat će joj trajati do avgusta 2025.

Ekonomista i bivša ministarka finansija Nigerije, Okondžo-Iveala dobila je široku podršku članica STO, uključujući podršku Evropske unije, Kine, Japana i Australije.

Sjedinjene Države su pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom favorizovale južnokorejskog kandidata, i oštro su kritikovale rad STO parališući neke od njenih aktivnosti, uključujući funkcionisanje vrhovnog apelacionog tela globalnog trgovinskog regulatora koje je nadležno za donošenje presuda u trgovinskim sporovima.

STO, koja broji 164 država članica, ostala je bez lidera nakon što je Brazilac Roberto Azevedo podneo ostavku na tu funkciju godinu dana pre isteka mandata, i napustio dužnost početkom avgusta 2020.

Pristalice Okondžo-Iveale se nadaju da će ona moći da oživi ovu instituciju koja prolazi kroz najveću krizu u svojoj 26-godišnjoj istoriji zbog dijametralno suprotnih stavova među članicama koje ne mogu da se dogovore o trgovinskim sporazumima i programu reformi.

Ona je istakla da je jaka Svetska trgovinska organizacija potrebna kako bi pomogla u borbi protiv ekonomskih uticaja pandemije koronavirusa.

- Radujem se radu sa članovima na oblikovanju i implementiranju odgovora i akcija koje su nam potrebne kako bi se globalna ekonomija pokrenula opet. Naša organizacija se suočava sa mnogim izazovima, ali zajedno možemo da učinimo WTO jačom, agilnijom i prilagodljivijom na izazove današnjice - rekla je Okondžo-Iveala

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>