• 1

Od kad se razvela od Bezosa, Mekenzi Skot ga uporno pretiče u jednom: Ona je lider među filantropima

Bezos je svoj prvi javni poklon darovao tek 2011, iako je kompanija Amazon sve vreme veoma uspešna, tačnije maltene od osnivanja 1994. godine

  • 1
Jeff, MacKenzie Bezos Džef Bezos i Mekenzi Skot / Foto: Profimedia/Prensa Internacional via ZUMA Wire

Mekenzi Skot bila je udata za tvorca Amazona i Blue Origin-a od 1993. do 2019. godine, a u kompaniji koja je danas vodeći e-trgovac, praktično je od početka.

Dakle, nije to bila "bogata udaja", mada se kasnije i isplatila, budući da je Skot posle razvoda dobila enormno bogatstvo. Ono se procenjuje na 57,5 milijardi dolara, prema podacima iz januara 2021.

Mekenzi je, inače, spisateljica i filantrop, a po ovom drugom se znatno više istakla od svog bivšeg supruga. Naime, Bezos je postao milijarder kasnih devedesetih, dakle, ti "titulu" nosi više od 20 godina.

Ipak, za sve to vreme nije bio mnogo darežljiv kada je reč o donacijama. U šou programu kod Čarlija Rouza 2000. je rekao: "Dugoročno, ja imam obavezu da budem filantrop".

Njegova životna priča je, inače, vrlo zanimljiva. Džef nosi prezime kubanskog migranta koji mu nije pravi otac.

Bezos je svoj prvi javni poklon darovao tek 2011, iako je kompanija Amazon sve vreme veoma uspešna. Posebni bum je doživela tokom krizne 2020, kada je e-trgovina zabeležila neverovatan rast.

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Do sada, oko 7,2 milijarde dolara Amazonovog bogatstva dato je u humanitarne svrhe. Ali, najveći deo tog iznosa dolazi od Mekenzi Skot. Otkako su razvedeni, ona je postala jedan od najznačajnijih filantropa današnjice.

Skot kontroliše 25% njihovog zajedničkog kombinovanog bogatstva, koje prevazilazi 250 milijardi dolara. Samo prošle godine, dala je 6 milijardi dolara donacija radnim organizacijama.

Kako navodi Blumberg, po tome drži rekord. Istovremeno, Bezos je dao obećanje da će u 2020. dati 10 milijardi dolara u borbi protiv klimatskih promena. Nema naročitog roka za trošenje tog novca, ali je u novembru najavio prvi grant vredan 791 milion dolara.

Za života, Bezos je donirao 1,4 milijarde dolara, uključujući 200 miliona dolara donacija koje je dao dok je još bio suprug Mekenzi Skot.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>