• 7
 ≫ 

Radnici odlaze šapatom, gasi se šećerana na Balkanu posle 114 godina rada

 ≫ 

U hrvatskoj industriji šećera kažu da posla ima još samo za jednu fabriku

  • 7
secer

Foto: Pixabay.com

Vrata osječke šećerane za sobom je zatvorila još jedna grupa od ukupno 230 radnika.

Lično uslovljeni otkazi i otpremnine potpisuju se od avgusta prošle godine, a da su otpuštanja u toku, potvrdili su i na Zavodu za zapošljavanje. Strahuje se da osječku fabriku šećera,  posle 114 godina rada, čeka stečaj i gašenje kao virovitičku, piše Dnevnik.hr

Bivši radnik šećerane Slavko Rikert kaže da ga je jedan kolega upravo obavestio da je i on potpisao rešenje o otkazu i da još jedna grupa radnika treba da ode do 28. februara.

- Ljudi se pozivaju, odlaze sa stimulativnim otpremninama po 3.000 kuna (396 evra) po godini staža i četiri bruto plate. S upravom nema kontakta, radnici su, što kaže kolega, šapatom otišli - dodaje Rikert za Dnevnik.hr.

Haos je počeo nakon ukidanja kvota na evropskom tržištu 2017. godine. Pojavila se hiperprodukcija, uvoz jeftinog šećera, a od evropske pomoći za restrukturiranje industrije Hrvatska nije imala koristi jer je u EU ušla kad je pomoć već bila podeljena.

Proizvodnja šećera u Hrvatskoj lani je pala na tek trećinu u odnosu na rekordnu 2014. Šećera nema ako nema sirovine, pa iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju nove mere.

U hrvatskoj industriji šećera kažu da posla ima još samo za jednu fabriku, i to ove godine. Nastave li se gašenja, Hrvatska bi od nekadašnjeg izvoznika šećera mogla da postane zemlja bez ijednog vlastitog zrna šećera, zaključuje se u tekstu.

Video: Beogradske prehrambene prodavnice i lanci dobro snabdeveni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    16. februar 2021 | 17:30

    Некад је у СФРЈ Хрватска имала много бољи стандард живота у односу на Србију али није им то ваљало. Насели су на причу БНД-а да ће они бити Немачка на Балкану а постали су Србија на Балкану ... земља и народ који нестаје. Разлика између њих и нас је што је нама ова пропаст наметнута а они су се борили и гинули за њу.

  • DARKO 100%

    16. februar 2021 | 17:26

    Jaki uvoznicki lobi rasturio je u mnogim zemljama domacu proizvodnju

  • Stef

    16. februar 2021 | 17:39

    Imali smo i mi 90-ih...Prwu Srpsku Fabriku Secera-Dimitrije Tucovic, pa je vec 20 godina nemamo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>