• 0

Kada bi najjača evropska sila mogla da se oporavi? Rad od kuće i dalje masovan

Poverenje investitora je nadmašilo ovog meseca i najoptimističnije prognoze, a Nemačka bi prema ocenama stručnjaka trebalo da "stane na noge" u roku od pola godine

  • 0
nemačka zastava Foto: Freepik.com

U Nemačkoj već mesecima ne radi gotovo nijedan uslužni/maloprodajni objekat, izuzev marketa, apoteka i pumpi. Isto tako, svi zaposleni koji mogu - rade od kuće.

Tako je krajem januara, prema podacima Fondacije "Hans Bekler", skoro 25% građana Nemačke radilo na daljinu. Drugim rečima, uvećan je broj radnika na daljinu, što je bilo i očekivano budući da je virus kovid-19 svuda u svetu "divljao" tokom zime.

Vlada u Berlinu je prošlog meseca zatražila od kompanija da omoguće zaposlenima rad od kuće, kad god i gde god je to izvodljivo, odnosno, ako priroda posla dopušta izostanak iz kancelarije. Zanimljivo je da je u novembru 2020, u poređenju s januarom 2021, samo 14% zaposlenih radilo od kuće.

Već u decembru, bilo ih je 17 procenata. Ipak, ni ovogodišnji januar u tom smislu ne može da se "takmiči" sa aprilom 2020, kada je bio vrhunac karantina. Tada je od kuće radilo čak 27 odsto zaposlenih Nemaca.

Kada je reč o oporavku privrede i ekonomije u toj zemlji, poverenje investitora je nadmašilo ovog meseca i najoptimističnije prognoze. 

Institut za ekonomska istraživanja, ZEW, izveštava da je indeks raspoloženja investitora porastao na 71,2 poena u februaru, sa 61,8 bodova koliko je iznosio u januaru. Predsednik ZEW, Akim Vombah, kaže da su stručnjaci za finansijska tržišta sigurni da će se nemačka ekonomija vratiti na stari put u narednih šest meseci.

Ministarstvo ekonomije te zemlje saopštilo je da će karantinske mere, uvedene zbog korone, ipak nastaviti da vrše pritisak na ekonomiju u prvom kvartalu 2021, ali da su izgledi za izvoznike pozitivni.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>