• 0

Kada bi najjača evropska sila mogla da se oporavi? Rad od kuće i dalje masovan

Poverenje investitora je nadmašilo ovog meseca i najoptimističnije prognoze, a Nemačka bi prema ocenama stručnjaka trebalo da "stane na noge" u roku od pola godine

  • 0
nemačka zastava

Foto: Freepik.com

U Nemačkoj već mesecima ne radi gotovo nijedan uslužni/maloprodajni objekat, izuzev marketa, apoteka i pumpi. Isto tako, svi zaposleni koji mogu - rade od kuće.

Tako je krajem januara, prema podacima Fondacije "Hans Bekler", skoro 25% građana Nemačke radilo na daljinu. Drugim rečima, uvećan je broj radnika na daljinu, što je bilo i očekivano budući da je virus kovid-19 svuda u svetu "divljao" tokom zime.

Vlada u Berlinu je prošlog meseca zatražila od kompanija da omoguće zaposlenima rad od kuće, kad god i gde god je to izvodljivo, odnosno, ako priroda posla dopušta izostanak iz kancelarije. Zanimljivo je da je u novembru 2020, u poređenju s januarom 2021, samo 14% zaposlenih radilo od kuće.

Već u decembru, bilo ih je 17 procenata. Ipak, ni ovogodišnji januar u tom smislu ne može da se "takmiči" sa aprilom 2020, kada je bio vrhunac karantina. Tada je od kuće radilo čak 27 odsto zaposlenih Nemaca.

Kada je reč o oporavku privrede i ekonomije u toj zemlji, poverenje investitora je nadmašilo ovog meseca i najoptimističnije prognoze. 

Institut za ekonomska istraživanja, ZEW, izveštava da je indeks raspoloženja investitora porastao na 71,2 poena u februaru, sa 61,8 bodova koliko je iznosio u januaru. Predsednik ZEW, Akim Vombah, kaže da su stručnjaci za finansijska tržišta sigurni da će se nemačka ekonomija vratiti na stari put u narednih šest meseci.

Ministarstvo ekonomije te zemlje saopštilo je da će karantinske mere, uvedene zbog korone, ipak nastaviti da vrše pritisak na ekonomiju u prvom kvartalu 2021, ali da su izgledi za izvoznike pozitivni.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke