• 33
 ≫ 

Bil Gejts: Bogate zemlje treba da pređu na 100% veštačku govedinu

 ≫ 

Američki milijarder zahteva odgovorniji stav razvijenih zemalja prema okolini, dok promoviše svoju knjigu "Kako izbeći klimatsku katastrofu"

  • 33
Bil Gejts, Govedina

Foto: Freepik.com. Profimedia/MAXPPP

Bil Gejts u poslednje vreme, čini se više nego bilo ko drugi, promoviše važnost očuvanja planete i zaustavljanja klimatskih promena, na koje negativno i utiču proizvodnja hrane, tačnije mesa, kao i fosilna goriva, naftne kompanije itd...

Neke farme već proizvode 3D "štampano" meso, nastalo od životinjskih ćelija, tako da se izbegne klanje. Takođe, počelo je posluživanje veštačkog mesa, recimo piletine iz laboratorije, u restoranima.

Gejts je izdao knjigu "Kako izbeći klimatsku katastrofu", a između ostalog navodi da "bogate zemlje treba da pređu na 100% veštačku govedinu", u cilju rešavanja problema efekta staklene bašte.

Suosnivač Majkrosofta dalje navodi da će svetu, osim podrške tehnologije, biti potrebna i pomoć vlada sveta, kako bi se izbegle klimatske neprilike. Za magazin "MIT Technology Review" je rekao da će neke vlade biti ograničene u tome, zbog svog budžeta.

- Ne mislim da će 80 najsiromašnijih zemalja jesti sintetičku govedinu. Ali mislim da bi sve razvijene zemlje trebalo da pređu na takvo meso - istakao je američki biznismen.

Prema istraživanjima, štetne emisije su dostigle rekordne nivoe, a dobrim delom, navodi se, tome doprinosi uzgajanje krava. Količina metana u atmosferi masovno je porasla između 2000. i 2017. godine, što je dovelo do porasta globalnog zagrevanja do četiri stepena Celzijusa.

Naučnici upozoravaju da je ovo opasan prag za "prelaženje", što dovodi do povećanog rizika od prirodnih katastrofa, usled ekoloških poremećaja, koji bi prouzrokovali masovnu glad i migracije.

Dodatni problem u vezi sa veštačkim mesom je što, ističu stručnjaci, tehnika proizvodnje sintetičke govedine nije ekonomična. Kompanije koje se bave ovim alternativnim pristupom, čine manje od 1% u industriji mesa.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemi

    17. februar 2021 | 08:57

    Kad ces da riknes da nas sunce ogreje..

  • Mix

    17. februar 2021 | 08:57

    Svo zlo dolazi sa zapada !

  • Milorad

    17. februar 2021 | 10:15

    Sad i meso krivo, za globalno zagrevanje. Vidite sta ce te da radite sa trista milijardi auta, aviona kamiona, buldozera, traktora, freza. Milijarde raznoraznih trimera, milionima fabrika, i jos raznoraznim glupostima, i sta da se radi sa milijarderima, na primer taj bili Gejts moze da hrani celu Evropu 100 godina, i taj isti prodaje maglu kako je planeta postala tesna, pa i jeste postala tesna sa takvim degenima, koji prosipaju pamet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>