• 2

9 najtraženijih kurseva za prekvalifikaciju u Srbiji: Sa najskupljim biste radili sa životinjama

, Telegraf Biznis

Većina kurseva od početka korona krize završava se preko interneta

 • 2
hairdresser frizer, frizure

Foto: Pixabay

Za one koji su ostali bez posla, za one koji bi da zarade nešto sa strane i za one koji bi da se okušaju u nečemu novom, tu su brojni kursevi za prekvalifikaciju uz pomoć kojih, za relativno kratko vreme svako može da stekne osnovne veštine za nova zanimanja. 

Najpopularnije prekvalifikacije u Srbiji su za IT poslove, ali sve je više ljudi koji bi da se obuče za neko novo zanimanje, pa čak i ako ne zahteva visoko obrazovanje.

U školama koje organizuju kurseve objašnjavaju da je najtraženiji kurs za knjigovodstvo, ali da ga u stopu prate svi kursevi koji mogu da se podvedu pod negu i lepotu, od frizera, manikira, pedikira, iscrtavanja obrva, šminkanja, kozmetičara, masaža, depilacije...Među ugostiteljskim kursevima najtraženiji su oni za kuvara, pica majstora i poslastičara. 

- Zanimljivo je da su pre pandemije oni koji bi završili neki od kurseva za negu vrlo brzo pronašli posao, dok je sad situacija malo drugačija, ali se svi nadaju da će uskoro sve da se vrati na staro i da će tada iskoristiti pun potencijal novih veština - kažu u jednoj od brojnih beogradskih škola koje nude obuke za prekvalifikaciju i napominju da se većina od početka korona krize završava putem interneta.

Najčešće se, pored cene kursa, plaća i literatura iz koje se uči, kao i polaganje završnog ispita nakon kog se dobija sertifikat.

Računanje Kompjuter Digitron Troškovi

Foto: Keysworlds

Kurs knjigovodstva - oko 40.000 dinara

Samo kratak pogled na oglase pokazuje koliko su tražene knjigovođe. Svake godine otvori se veliki broj novih kompanija, a svima je neophodan upravo neko ko će da im vodi poslovne knjige. Kurs pokriva sva osnovna znanja potrebna od osnivanja kompanije, pa do njenog gašenja, a za detalje u praksi tu su uvek propisi koje svaki knjigovođa mora da prati

Kurs za masera - oko 40.000 dinara

Polaznici ovog kursa će nakon pto ga završe moći da izvode i relaks i terapeutske masaže, što je u strasnom dobu u kome živimo ljudima sve više potrebno. Mnogo je salona lepote kojima su stručnjaci za masažu neophodni, a cene jedne masaže kreću se od 900 dinara, pa naviše, pa računajte.

Fotografija

Foto: Pixabay.com

Kurs za fotografa - oko 50.000 dinara

Ako želite da se bavite profesionalno fotografijom, ali niste znali odakle da počnete u svetu prepunom tehnologije, ovi kursevi su pravo mesto za vas. Dobićete znanja o korišćenju svetla, o kompoziciji fotografije, o objektivima, ali i svim drugim neophodnim detaljima.

Kurs za kuvara - oko 30.000 dinara

Možda ne u doba korone, kada restorani rade sa skraćenim radnim vremenom, ali u normalno vreme kuvari su jedno od najtraženijih i solidno plaćenih zanimanja. Sa znanjima i veštinama koje mora da poseduje kuvar, ne samo da može da se nađe posao u zemlji, već i u inostranstvu tokom turističke sezone, kao i na kruzerima.

kuvar, spremanje hrane, kuvanje, suši

Foto: Pixabay

Kurs za poslastičara - oko 25.000 dinara

Poslastičari su veomma traženo zanimanje u Srbiji, ali i u svetu, a osnovne tajne ovog slatkog zanata uče se na kursevima koji imaju i praktičan i teorijski deo.

Kurs za frizera - oko 30.000 dinara

Frizerski zanat u rukama način je da se dođe do dobre zarade u nekom od frizerskih salona, a vremenom i da se otvori nov salon i da se uđe u preduzetničke vode. Kursevi daju osnovna znanja o kosi i tehnikama šišanja i pravljenja frizura, više nego dovoljno za početak.

Pudlica

Foto: Pixabay.com

Kurs za šišanje pasa i mačaka - oko 120.000 dinara 

Među sve popularnijim kursevima je i onaj za šišanje kućnih ljubimaca, zanimanje koje u Srbiji ne postoji dugo, ali koje je već sad više nego popularno i traženo. Ovi stručnjaci zovu se grumeri i još ih nema previše na tržištu.

Digitalni marketing - oko 30.000 dinara

Ako već nisu, onda će ubrzo sve kompanije shvatiti važnost toga da u svojim redovima imaju nekoga ko je ovladao znanjima iz digitalnog marketinga. Za uspeh u današnjem digitalnom svetu neophodna je kombinacija dobre analitike sa kvalitetnim povratnim informacijama, a posao menadžera digitalnog marketinga je da bude spona između preduzeća i krajnjeg korisnika.

Kurs za manikir i pedikir - oko 30.000 dinara

Manikir, pedikir, gelovi, nadogradnja, sve što vam u ulapševanju noktiju padne na pamet, na ovim kursevima se uči. Nema žene koja ne želi da ima sređene nokte, zato je samo pitanje kako ćete da se probijete na tržištu nakon završenog kursa.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Aca

  19. februar 2021 | 15:47

  Kako i gde da se prekvalifikujem sa KV poljoprivrednog tehničara na samostalnog pomoćnika bageriste? Pomoćnik bageriste pokupi lopatom sve ono što ispadne iz kašike bagera. To sam voleo od malena.

  4
  0

  Podelite komentar