• 0

Članice upravnih odbora u Nemačkoj više neće morati da daju otkaze kada odu na porodiljsko

O ovom predlogu odlučivaće se 1. marta

  • 0
Trudnica, trudna žena Foto: Pixabay

Upravni odbori velikih kompanija u Nemačkoj mogli bi uskoro da postanu više prijateljski nastrojeni prema porodicama, posebno prema ženama sa bebama. Ove izmene deo su novog pradloga zakona koji bi uskoro trebalo da se nađe na glasanju.

U budućnosti, ženski članovi odbora moći će da nastave svoje mandate u odborima čak i nakon porodiljskog odsustva, a i muškarci će imati mogućnost da uzmu odsustvo radi nege deteta.

Članovi odbora, bili muški ili ženski, takođe će moći da uzmu slobodne dane zbog brige o bolesnim članovima porodice.

U predlogu zakona stoji da se u tim slučajevima članstvo u odboru zamrzava i ponovo odmrzava nakon godinu dana. To znali da im se garantje mogućnost da e vrate na to mesto kada odustvo istekne, piše Biznis insajder.

Zanimljivo je da kompanija tokom odsustva ženskog člana odbora ne mora da popunjava propisanu kvotu od jedne žene u odboru.

Izmenu u zakonu je progurala žena koja je nakon porošaja bila primorana da se odrekne pozicije u upravnom odboru, a njen zahtev podržalo je mnogo poslovnih žena koje su se našle u sličnim pozicijama nekada tokom karijere.

O ovom predlogu govoriće se 1.marta.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>