• 0

Kako se iz Srbije može trgovati cenom akcija najvećih svetskih kompanija?

Trenutno je u toku sezona finasijskog izveštavanja, kada najveće svetske kompanije objavljuju svoje rezultate poslovanja. Kompanije objavljuju finansijske izveštaje krajem svakog kvartala, četiri puta godišnje, a rezultati imaju odlučujući uticaj na kretanje vrednosti akcija

  • 0
Fortrade

Foto: Fortrade

Kad investitor razmatra finansijske izveštaje kompanija, obično uzima u obzir tri faktora. To su: zarada po akciji (eng. earnings per share, iliti skraćeno EPS), ostvareni prihodi i prognoze analitičara.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Investitori su podigli očekivanja nakon što su velike kompanije kao što su Netflix, Apple i Facebook objavili izvrsne rezultate, a nova veća očekivanja su prošle sedmice bila ispunjena.

alibaba

Foto: iStock

Alibaba je 2. februara objavio neočekivano veliku zaradu po akciji (EPS) i prihod. Alibaba je tokom prethodne godine porastao 24%.

Alphabet (Google) je premašio očekivanja uz prihod znatno bolji od očekivanog koji je skočio 23%. Akcije kompanije Alphabet su prilikom trgovanja nakon zatvaranja berze skočile 7%.

Kompanija u čijem je osnivanju učestvovao i Elon Musk, platforma za online novčane transakcije PayPal, takođe je objavila rezultate bolje od očekivanih nakon čega je akcija kompanije porasla 7%. Kompanija je takođe objavila ogroman rast profita od čak 209% u četvrtom kvartalu. PayPal je prošle godine porastao za vrtoglavih 128%.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Amazon kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Amazon je objavio nove rekordne rezultate, sa zaradom po akciji i prihodom koji su bili bolji od očekivanih. Prihod je prvi put u istoriji kompanije premašio 100 milijardi dolara. Međutim, vesti da će Džef Bezos podneti ostavku na poziciju izvršnog direktora ovog leta u manjoj su meri oborile cenu akcije. Amazon je tokom protekle godine porastao za čak 60%.

Investitori su očekivali da će sezona finansijskog izveštavanja zbog negativnog uticaja pandemije dati rezultate ispod proseka, međutim to se nije obistinilo i tržišta se sada nadaju budućem rastu ekonomije.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Izvori: Bloomberg, Wall Street Journal, Reuters i Refinitiv

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari