• 0
 ≫ 

Giganti se munjevito transformišu: Ulažu milijarde dolara u nove tehnologije, Ford ima poseban plan

 ≫ 

Keln je "evropski dom" kompanije Ford oko 90 godina, i sada je misija potpuna transformacija te fabrike, istakao je Stjuart Rouli, predsednik Ford-a za Evropu

  • 0
2021 Ford F-150 Ford F-150 / Foto: Ford

Ford ulaže milijardu dolara u pogon za proizvodnju električnih vozila u Kelnu (Nemačka), s tim što se evropska grana automobilskog giganta obavezala da će u narednim godinama ući u "all-in" proces, kada je reč o ovom tipu vozila.

Planovi su objavljeni danas ranije, a Ford je rekao da će cela njegova ponuda putničkih vozila u Evropi biti "potpuno električna ili hibridna", do sredine 2026, sa ciljem da sva vozila budu električna do 2030. godine.

EU inače sve više nameće stroga pravila vezana za automobile, odnosno, plan je da se potpuno odbace benzinci i dizelaši, zarad očuvanja životne sredine i smanjenja štetnih emisija.

Keln je "evropski dom" kompanije Ford oko 90 godina, i sada je misija potpuna transformacija te fabrike, istakao je Stjuart Rouli, predsednik Ford-a za Evropu. Cilj ovog giganta, ali i nekih drugih, jeste nulta emisija.

Po svemu sudeći, Tesla ima sve više konkurenata, i to ne samo u SAD i Evropi, već i u Aziji. Kompanije masovno razvijaju strategije za proizvodnju e-vozila. Britanski luksuzni div "Jaguar" ima istu ideju, a obavezao se da je ispuni do 2025. godine.

Južnokorejski proizvođač automobila, Kia, lansiraće svoje prvo namensko električno vozilo ove godine, dok nemačka Folksvagen grupa ulaže približno 35 milijardi evra u vozila na baterije, i želi da predstavi oko 70 potpuno električnih modela do 2030. godine

U januaru je CEO "Daimlera" rekao za CNBC da automobilska industrija prolazi kroz transformišuću fazu. Firma sa sedištem u Štutgartu "uliva" milijarde u nove tehnologije, prema njegovim rečima.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>