• 0

Menjaju se oznake na tehnici: Na uređajima koji troše malo struje od 1. marta više neće stajati A+++

Od 1. septembra 2021. i izvori svetlosti, odnosno lampe, sijalice i slično imaće takve nove oznake

  • 0
Bela tehnika

Foto: Shutterstock

U celoj Evropi deo tehničkih uređaja, uključujući većinu aparata za kuću, nosiće novu, poboljšanu energetsku oznaku, kojom je cilj lakše uporediti energetsku efikasnost i prema tome odabrati uređaj.

Kupite li danas uređaj s oznakom A+++ kao stepenom njegove energetske efikasnosti, znajte da će isti takav od 1. marta nositi oznaku B.

To, međutim ne znači da će vam televizor, mašina ze veš ili mikser preko noći "gutati" više kilovata pa biste žalili što ste se žurili s nabavkom, već je stvar da ćemo odsad moći lakše upoređivati efikasnost samih aparata. I prema tome odabrati “pravi”, koji je štedljiviji, piše Poslovni dnevnik. 

Evropska unija, naime, od marta za kućne uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake, prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanje potrošače, do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske efikasnosti. Oznake i boje na lestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje.

- Danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali sve energetski efikasniji. Stoga je najvažnija promena revidirani sistem ocenjivanja, koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumevanje -  objašnjavaju u Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu.

foto Pixabay

foto Pixabay

Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kod koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cele nalepnice i izmenjeni, intuitivniji piktogrami.

Od uvođenja na tržište 1994. godine, energetska oznaka jedna je od najuspešnijih inicijativa Evropske unije za potrošače, pomažući im odabir energetski efikasnih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU. Tokom poslednjih 25 godina energetska oznaka EU postigla je velik uspeh u pomaganju potrošačima u upoređivanju i odabiru pravih proizvoda.

Za manje od dve nedelje frižideri, zamrzivači, mašine za pranje veša ili sudove, televizori...nosiće nalepnice s novom revidiranom lestvicom energetskih oznaka, a od 1. septembra 2021. i izvori svetlosti, odnosno lampe, sijalice i slično imaće takve nove oznake. Sve ostale grupe proizvoda dobiće novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>