• 3

Boing 737 MAX prvi put poleteo u Evropi posle niza tragedija iz 2019. godine

Avion 737 MAX vratio se u službu letom iz Brisela u Alikante i Malagu

  • 3
Boeing, Boing, avion, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Avion Boing 737 MAX obavio je prvi putnički let u Evropi od 2019. godine, kada su letelice američkog proizvođača vazduhoplova bile prizemljene nakon dva fatalna pada u kojima je poginulo 346 osoba.

Let je u sredu realizovala avio-kompanija TUI flaj na liniji Brisel - Malaga, avionom Boing 737 MAX 8 starim tri godine, izveštava specijalizovani portal simpleflying.com.

- Avion 737 MAX vratio se u službu letom iz Brisela u Alikante i Malagu - objavila je kompanija TUI flaj.

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) odobrila je 27. januara ove godine povratak ovog modela aviona u promet, dva meseca nakon što je to učinila američka Federalna uprava za avijaciju (FAA).

Boing 737 MAX povučen je iz saobraćaja u martu 2019. nakon dva pada u roku od samo pet meseci. Prva nesreća, u kojoj je živote izgubilo 189 putnika, dogodila se u oktobru 2018. godine kada je pao avion Lajon Era u Indoneziji, a drugi pad, u kojem je poginulo 157 ljudi, desio se na letu kompanije Etiopijan Erlajns u martu 2019.

Američki proizvođač aviona, Boing, izvršio je nakon zabrane letova za 737 MAX potrebne dorade i izmene kompjuterskog programa u kokpitu koje su dovođene u vezu s nesrećama, i sproveo novu obuku za pilote.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>