• 0

Medijski magnat naterao Gugl da mu plaća naknadu za sadržaje koje preuzima

Mardok već godinama poziva sve platforme da počnu da plaćaju nadoknadu za sadržaj koji koriste

  • 0
Google kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Tehnološki gigant Gugl pristao je da medijim u vlasništvu magnata Ruperta Mardoka plati za sadržaj koji plasiraju. 

News Corp, jedan od najvećih svetskih medijskih koncerna, a koji je u vlasništvu australijsko-američkog magnata, nakon potpisanog sporazuma obavestio je javnost da će mediji unutar koncerna deliti svoje priče s Guglom u zamenu za značajne iznose novca koje će Gugl isplaćivati News Corpu, piše BBC. 

- Ovo je cilj naše kompanije već više od deset godina i zadovoljan sam što se uslovi trgovine menjaju, ne samo za News Corp, već i za svakog izdavača - rekao je Robert Tomson, izvršni direktor News Corporationa.

Rupert Mardok je već nekoliko godina javno pozivao Gugl i druge platforme da na ovaj način učestvuju u stvaranju mnogo kvalitetnijeg novinarstva. Pritisci su se pojačali krajem 2020. godine, naročito u Australiji koja je postala prva zemlja koja je aktuelizovala ovo pitanje.

Upravo dogovor News Corpa i Gugla potpisan je nekoliko dana pre sednice vlasti u Australiji na kojoj bi se zvanično trebalo ozvaničiti plaćanje sadržaja.

gugl, google

Foto: Pixabay

Osim u Australiji, Gugl je još prošle godine najavio kako bi mogao početi sa plaćanjem visokokvalitetnih medijskih sadržaja širom sveta, te je zbog toga pokrenut i novi projekat pod nazivom Google News Showcase.

Prema zvaničnim podacima, ugovor između News Corpa i Gugla potpisan je na tri godine, a u ugovoru je navedeno kako će obe kompanije sarađivati na izradi pretplatničke platforme, deliti prihod od oglašavanja i ulagati u videonovinarstvo na YouTubeu.

Mardokov News Corp je između ostalog vlasnik američkog lista The Wall Street Journal kao i Fox korporacije, britanskih medija The Sun i The Times, te brojnih medija u Australiji koji se trenutno nalaze pod koncernom News Corp Australia.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke