• 0

Medijski magnat naterao Gugl da mu plaća naknadu za sadržaje koje preuzima

Mardok već godinama poziva sve platforme da počnu da plaćaju nadoknadu za sadržaj koji koriste

  • 0
Google kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Tehnološki gigant Gugl pristao je da medijim u vlasništvu magnata Ruperta Mardoka plati za sadržaj koji plasiraju. 

News Corp, jedan od najvećih svetskih medijskih koncerna, a koji je u vlasništvu australijsko-američkog magnata, nakon potpisanog sporazuma obavestio je javnost da će mediji unutar koncerna deliti svoje priče s Guglom u zamenu za značajne iznose novca koje će Gugl isplaćivati News Corpu, piše BBC. 

- Ovo je cilj naše kompanije već više od deset godina i zadovoljan sam što se uslovi trgovine menjaju, ne samo za News Corp, već i za svakog izdavača - rekao je Robert Tomson, izvršni direktor News Corporationa.

Rupert Mardok je već nekoliko godina javno pozivao Gugl i druge platforme da na ovaj način učestvuju u stvaranju mnogo kvalitetnijeg novinarstva. Pritisci su se pojačali krajem 2020. godine, naročito u Australiji koja je postala prva zemlja koja je aktuelizovala ovo pitanje.

Upravo dogovor News Corpa i Gugla potpisan je nekoliko dana pre sednice vlasti u Australiji na kojoj bi se zvanično trebalo ozvaničiti plaćanje sadržaja.

gugl, google Foto: Pixabay

Osim u Australiji, Gugl je još prošle godine najavio kako bi mogao početi sa plaćanjem visokokvalitetnih medijskih sadržaja širom sveta, te je zbog toga pokrenut i novi projekat pod nazivom Google News Showcase.

Prema zvaničnim podacima, ugovor između News Corpa i Gugla potpisan je na tri godine, a u ugovoru je navedeno kako će obe kompanije sarađivati na izradi pretplatničke platforme, deliti prihod od oglašavanja i ulagati u videonovinarstvo na YouTubeu.

Mardokov News Corp je između ostalog vlasnik američkog lista The Wall Street Journal kao i Fox korporacije, britanskih medija The Sun i The Times, te brojnih medija u Australiji koji se trenutno nalaze pod koncernom News Corp Australia.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>