• 0

Ogroman pad prodaje automobila u Evropi, samo jedna zemlja zabeležila rast

Reno zabeležio manju prodaju

  • 0
Automobili, Saobraćaj, Gužva Foto: Unsplash

Broj registracija novih automobila u Evropi pao je u januaru 2021. za četvrtinu, jer su najveća auto tžišta na kontinentu ponovo trpela zbog obnavljanja mera ograničenja tokom drugog talasa koronavirusa, pokazuju današnji podaci Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Registracije novih automobila pale su prošlog meseca za 25,7 posto međugodišnje, na 842.835 vozila u Evropskoj uniji, Britaniji i zemljama EFTA, prema podacima ACEA-e, prenosi Rojters.

Na svih pet najvećih evropskih tržišta zabeležen je pad, a najveći je registrovan u Španiji od čak 51,5 posto. Prodaja novih automobila u Nemačkoj potonila je za 31,1 procenata, u Britaniji za 39,5, a u Italiji za 14 odsto.

U Francuskoj je registrovan manji pad od 5,8 posto.

Švedska je bila jedina zemlja EU u kojoj je prodaja porasla, i to za 22,5 procenata, što je istovremeno i posledica niske uporedne baze, odnosno malog broja registracija vozila u toj zemlji u januaru prošle godine zbog povećanog poreza na promet vozila.

Kad je reč o pojedinačnim proizvođačima automobila, prodaja Folksvagena i Stelantisa je opala za 28,1, odnosno 27,4 posto respektivno, dok je Reno zabeležio manju prodaju za 22,9 procenata.

Luksuzni proizvođači automobila su u januaru takođe imali negativan promet, pri čemu je prodaja BMW-a pala za 16,8 odsto, dok je rivalski Dajmler registrovao pad od 17,9 procenata.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>