• 5

Isplati li se kupovati džambo pakovanja kao ranije, ili ti proizvodi ispadnu skuplji od par manjih?

Jedinična cena dobar vodič za potrošače prilikom upoređivanja

  • 5
Pakovanja

Foto: Unsplash

Da pitamo starije generacije, ne bi imali dilemu - velika pakovanja proizvoda isplativija su od malih, pogotovo ako su to proizvodi koji su nam stalno potrebni. Ipak, u današnje vreme džambo pakovanje nije garancija niže cene, jer se trgovci i proizvođači ne odriču zarade ni na njima.

Dok su naši roditelji imali u ostavi džakove brašna i galone ulja, mi i dalje kupujemo na po kilogram. Osnovno načelo uštede pri kupovini “Jedno veće pakovanje jeftinije je od više malih“ danas više nije univerzalno pravilo. I trgovci računaju da kupac veruje da mu je više proizvoda u jednom pakovanju povoljnije, pa su promenili "taktiku".

Ovakvi primeri najčešći su kod pakovanja po tri ili četiri čokoladna mleka, piva, sokova ili sredstava za higijenu.

Jedinična cena dobar vodič za potrošače prilikom upoređivanja. Na cenama svakog proizvoda imate istaknutu cenu po kilogramu, odnosno litru, koju su trgovci dužni da istaknu uz cenu svakog proizvoda.

Da bismo izračunali da li se isplati uzimati na veliko, uporedili smo cene manjih i većih pakovanja istih proizvoda u istoj prodavnici, u situaciji gde nijedan nije na akciji.

Red na kasi, placanje, kasa

Foto: Shutterstock

Krenuli smo od brašna. Običnog belog, pšeničnog. Kilogram ovog brašna košta 59,99 dinara, a pakovanje od pet kilograma 299,99 dinara. To znali da bismo, kada bismo kupili džambo pakovanje, uštedeli ravno četir pare, u odnosu na trošak koji bismo imali kada bismo kupili pet pakovanja od kilogram.

Takođe, kutija od 200 grama pšeničnog griza košta 51,99, a duplo veća košta 98,99, što je tri dinara jeftinije nego dva manja.

Nije posebno isplativo ni kupiti veći karton jaja, jer onaj sa deset komada košta 139 dinara, dok onaj sa 30 košta 400 dinara, što je samo 17 dinara, odnosno jedno i po jaje manje nego da smo kupili tri kartona od po deset jaja.

Ne isplati se posebno ni uzeti veće pakovanje kapsula za pranje veša, jer ono od 52 komada košta oko 1.670 dinara, dok četiri pakovanja od 12 komada ispadnu manje od sto dinara više.

Ono što ima smisla uzeti su veća pakovanja toalet papira, jer se ona u 90 odsto slučajeva isplate, čak i onda kada su manja pakovanja na akciji. Tako četiri rolne koštaju 109 dinara, dok 32 rolne koštaju 600 dinara, a da smo ih kupovali u pakovanima po 4 platili bismo ih skoro 300 dinara više.

toalet papir

Pixabay.com

U pitanju su sitne obmane potrošača i slobodno tržište na kom se cene formiraju, pa protiv ove prakse ne možemo ništa, osim da obratimo pažnju na cene i da biramo šta kupujemo.

Ove 4 stvari nema smisla kupovati na veliko:

Jaja

Suzdržite se od kupovine velikih paketa jaja od 30 komada, ako nemate veliku porodicu ili ne pripremate praznične kolače. Konzumna jaja imaju rok trajanja od obično četiri nedelje, pa bi vam se vrlo lako moglo dogoditi da vam deo propadne.

Začini

Nakon šest meseci mleveni začini će prestati da imaju svoj pravi efekat, pa kupovanje začina u velikim količinama ima smisla samo ao držite restoran.

Ulje

Ulje se kvari nekoliko mesci nakon otvaranja i užegne, pa može da se desi da sa velikim pakovanjem budete i na gubitku, ako ne stignete pre toga da ga potrošite.

Industrijski sosevi

Ogromna pakovanja majoneza, kečapa i sličnih dodataka relativno se brzo kvare, menjaju teksturu, skore se i promene boju.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis/G.A.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    Ja kad sam bio mali moji su samo Milka čokolada kupovali na veliko

  • DRagutin

    Daleko smo mi od potrošačkog društva kao što je to slučaj u Americi... Tamo je osetna razlika prilikom kupovine na malo i na veliko, jer upravo je to poenta da se što više robe proda da se što više proizvodi i troši... Kod nas sve kontra...! Ne želim da nabrajam primere ali uglavnom kupiš 6 platiš 10$, kupiš 12 platiš 17$, kupiš 24 platiš 29$ ! Reč je o pivu 😅 ! Razlika je 11$ na količinu od 24 piva. I tako primeri na mnogim drugim stvarima, robi... Kod nas je problem što smo mi veoma siromašna država i nažalost bedna, pa je sva roba već uveliko snižena na minimum da bi ljudi mogli da je kupe i nema prostora da se pogura potrošnja na primeru mali i veliki paketi...

  • Galon

    Mene samo zanima od kada se u Srbiji ulje racuna u galonima?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke