• 8

Da li to još jedan nemački trgovinski lanac ulazi na tržište Srbije?

Naše tržište, ali i evropsko, naviknuto je uglavnom na nemačke brendove

  • 8
Mere, ruski trgovinski lanac

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Tržište Srbije sve je interesantnije za trgovinske lance, pa se posle ulaska ruskog Mere, šuškalo da bi i lanac Billa mogao da uđe na tržište Srbije i to prvo u Vojvodinu.

Tragovom ove informacije, proveravali smo prethodnih dana o čemu je reč. Međutim, prema našim saznanjima, istina je da koncern još ne pregovara o dolasku na tržište Republike Srbije.

Trgovinski lanac BILLA posluje i na tržištu Republike Austrije, odakle je izgleda i došla ova informacija, a nalazi u okviru kompanije REWE International. Kompanija REWE International je u vlasništvu nemačke grupacije REWE Group koja osim ovog lanca poseduje još nekoliko sistema.

Nakon što se povukal iz Hrvatske i Rumunije, Billa je počela da se širi u Bugarskoj i broj svojih marketa tamo dovela je do 131. To je bio dokaz da ne odsutaje od investicija na Balkanu, ali izgleda još samo u okvirima granice određenih zemalja.

Poslednji novootvoreni supermarket nalazi se u Sofiji, u kojoj Billa ima veliki udeo. Karakteristično za kompaniju jeste da veličina objekata i veća od standardne veličine supermarketa.

Inače, kada pominjemo tržište Austrije, najveći trgovinski lanac koji se nalazi u austrijskom porodičnom vlasništvu, je SPAR Österreichische Warenhandels AG.

Ova kompanija je u nekoliko navrata, počev od 2000. godine, istraživala i razmatrala mogućnost dolaska na tržište Republike Srbije ali je svaki put rukovodstvo odustajalo od takve namere.

Bila logo

Foto: Wikipedia

 

Naše tržište, ali i evropsko, naviknuto je uglavnom na nemačke brendove kada su prodavnice u pitanju, ipak konkurencija im stiže a širi se i na Srbiju. 

Probijaju se brzo probio svojim poslovnim modelom, i konceptom "niske cene svaki dan".  Međutim, činjenica koja se zaboravlja je da bi takvi centri trebalo da budu 25 kilometara od centra grada (jer se radi uglavnom o outlet prinicipu poslovanja).

Bila austrijski je lanac supermarketa prisutan u 9 evropskih zemalja sa preko 1.500 filijala. Naziv supermarketa je skraćenica od nem. BILliger LAden što u prevodu znači „jeftina prodavnica“.

 

Da li biste vi voleli da vidite Billa lanac u Srbiji? Pišite nam u komentarima. 

Video: Prebizarno! Kupuje lica ljudi širom sveta i pravi maske: Cena je samo 775 evra

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    18. februar 2021 | 13:20

    Dokle više da iznose pare iz Srbije belosvetski trgovci. Dajte neku OZBILJNU FABRIKU, ne ove sa kablovima

  • Nikola

    18. februar 2021 | 13:49

    Ne jer imamo toliko Marketa u Srbiji što Hrvacka Roda Ideja Tempo Sad strani nama treba domaca prodavnica i market a ne sa Steanac jer taj Nemac nljemu je u iteresu da uzme naše pare a naši Radnici koji bi Radili Za nljega bila bi mu jeftina Radna snaga

  • Dule

    18. februar 2021 | 13:52

    Sto udje do proleca 2021-e uslo je a nakon toga Srbija ce poceti da gleda iskljucivo svoje interese pa ce sami morati izaci i ti koji do tada budu usli, kad im se bude uvelo da placaju pune cene svojih doprinosa i da radnike placaju kolko treba a ne socijalama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>