• 3
 ≫ 

Nemci pustili naše vozače kamiona: Satima se mrzli, konačno prelaze granicu

 ≫ 

Konačno manje gužve na granicama, ali problem još nije rešen

  • 3
Granica, kamion Foto: Shutterstock

Prevoznici iz Srbije, ali i čitave Evrope koji su satima i satima bili na na ulasku u Nemačku, konačno su krenuli dalje, saznaje Telegraf Biznis.

Kako je potvrđeno našem portalu, ubrzana je procedura za naše vozače kamiona koji su proveli sate na snegu i niskim temperaturama čekajući testiranje i rezultate na nemačkoj granici.

- Kamioni dolaze do samog terminala gde se vrši testiranje, bez zadržavanja i čekanja - rekao nam je Nenad Zdravković iz kompanije Milšped, čiji kamioni su čekali prethodnih sati.

Prema njegovim rečeima, procedura je ubrzana ali problem nije sasvim rešen.

- Snega nema, zato je manja gužva. I dalje se traže testovi. Ako sve ostane isto, očekujemo da bi novi udar i nove gužve mogle da uslede u nedelju i ponedeljak - navodi nam Zdravković.

Podsetimo, problemi su nastali kada je Nemačka uvela nove mere za ulazak u zemlju koje podrazumevaju obavezno PCR testiranje i za sve vozače kamiona, što do sada nije bio slučaj, čak ni tokom vanrednog stanja u martu prošle godine. Zbog toga su naši vozači satima čekali testiranje i rezultate, kako bi mogli da stignu na destinaciju u Nemačkoj.

PCR testranje međutim i dalje ostaje na snazi, ali je danas znatno manje gužve na prelazima jer je i sneg stao. 

U 14 h sati, na ulasku u Češku nije bilo zaustavljanja. Takođe, na prelazu Waidhosu nema gužve, kao ni na Ustenad Labenu. Testiranje se odvija bez zadržavanja i čekanja.

Zbog uvođenja novih mera koje su pretile da blokiraju transport ne samo iz Srbije već i čitave Evrope, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uputio je pismo nemačkom državnom sekretaru u Ministarstvu saobraćaja i digitalne infrastrukture Štefanu Bilgeru u kome traži razrešenje ove situacije zbog koje trpe i mnoge druge zemlje Evrope.

Očigledno je apel uroio plodom i naši kamioni u ovom trenutku prelaze granicu.

Video: Lončar: Mere na granici zavisiće od epidemiološke situacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>