• 0

Budi se naša industrija, povećana potrošnja struje. Manja potrošnja u domaćinstvima

Uvođenjem pametnih brojila gubici će se svesti na najmanju moguću meru, tvrde u Agenciji

  • 0
Struja, dalekovod Foto: Pixabay

Potrošnja električne energije u domaćinstvima u Srbiji tokom 2019. godine bila je manja za oko 0,6 odsto, kaže predsednik Saveta Agencije za energetiku Dejan Popović i navodi da raduje što je povećana potrošnja u industriji što znači da se industija polako budi.

Na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizma i energetiku, na kojoj je predstavio izveštaj o radu Agencije u 2019. godini, Popović je rekao da je sigurnost snabdevanja električnom energijom, gasom i naftom i naftinim derivatima u 2019. bila zadovoljavaća.

U 2019. godini uvoz elektricne energije bio je za 367 gigavat časova veći od izvoza, a Popović kaže da je na slobodnom tržištu u 2019. prodato 49,2 odsto električne energije, što je više nego 2018. kada je prodaja na slobodnom tržištu bila 47,1 odsto.

- Ostatak je prodat domaćinstvima - rekao je Popović.

Strategijom razvoja energetike za period do 2025. godine, inače, prognoziran je rast potrošnje električne energije manje od jedan odsto prosecno godišnje. Popović je naveo da je porasla svest o energetskoj efikasnosti, i da Srbija može da ostvari dostizanje cilja od 27 odsto učesća proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Kaže da su na prenosnu mrežu tokom 2019. godine priključene vetroelektrane instalisane snage 134 megavata.

Tako je, dodaje, na kraju 2019. ukupna instalisana snaga vetroelektrana priključenih na prenosnu mrežu iznosila 373 megavata, dok je na kraju te godine bilo prikljuceno 311 malih elektrana ukupne instalisane snage 201 megavat. Kao problem je naveo nizak stepen gasifikacije domaćinstava u Srbiji koji iznosi oko 10 odsto ukupnog broja što, kaže, znači da postoji potencijal za rast u ovom sektoru.

Struja, dalekovod Foto: Pixabay

Popović je rekao da cena prirodnog gasa tokom 2019. nije menjana, a da primetno da se povećava broj priključaka domaćisntava što je, smatra, dobar pokazatelj da i gas postaje sve konkurentiji kada je reč o grejanju.

Za Srbiju je, navodi, bitno da bude ne samo koridor za putnu infrastrukturu, nego da bude veliki koridor za električne vodove. Očekuje da će država prihodovati ne samo od transporta električne energije, nego i gasa, s obzirom na novu gasnu interkonekciju.

Naveo je da su gubici na distributivnoj mreži veći od 11 odsto, da to znači da TE Kostolac radi samo za gubitke i da u tom smislu postoji prostor za dalja ulaganja.

- Planiranje smanjenja gubitaka je permanentan cilj distribucije - kaže Popović i navodi da će se uvođenjem pametnih brojila gubici svesti na najmanju moguću meru.

Naveo je da je Agencija, čiji je izveštaj o radu prihvatio skupštinski odbor, u 2019. izdala 80 licenci za obavljanje energetskih delatnosti, a da se one izdaju na period od 10 godina.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>