• 1

Propisi o duvanskim alternativama u eri smanjenja štete

Da li bi Evropa trebalo da sledi primer Amerike?

  • 1
Doktori Foto: Shutterstock

Još od vremena Hipokrata, medicina se vodila jednim principom „pre svega, ne naneti štetu“. Ali, danas se eksperti suočavaju sa novom dilemom – da li za navike koje izazivaju fatalne posledice, kao što je pušenje, treba ponuditi manje štetne alternative koje nisu potpuno bez rizika, ili insistirati na prestanku pušenja i prepustiti tu odgovornost samim pušačima?

Šta je izazvalo dileme i potrebu za novim opcijama

- Iako svesni da će im pušenje potencijalno skratiti život za oko 10 godina i škoditi zdravlju, mali broj pušača zaista i prestane sa ovom štetnom navikom - 73 odsto pušača želi da prestane, 22 odsto pokuša, dok manje od pet odsto pušača uspe da ostavi pušenje bez pomoći - ukazuje dr Dimitris Rihter, član Evropskog društva kardiologa i direktor odeljenja za kardiovaskularne bolesti na klinici u Atini. Prema njegovim rečima, strukturna podrška u smanjenju broja pušača poboljšaće i šanse da pokušaji ostavljanja cigareta budu i uspešni.

U autorskom članku u kojem analizira kako je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) pristupila problemu kontrole savremenih duvanskih proizvoda, prevenciji i razumevanju koncepta smanjenja štete kod pušenja, Rihter navodi da je Evropa i dalje među neslavnim liderima po stopi broja odraslih pušača, kojh je čak oko 28 odsto.

FDA Foto: Shutterstock

Američki i evropski pristup

Kako dr Rihter navodi, u Evropi se stručnjaci suočavaju sa manjkom informacija o ovako osetljivoj temi kao što je javno zdravlje.

- Analizom primera FDA-ja mogli bismo poboljšati naše trenutno regulatorno stanovište o ovoj važnoj temi za javno zdravlje - kaže Rihter.

FDA kao najviše regulatorno telo za kontrolu i regulisanje prometa hrane i lekova u Americi, osigurava da duvanske alternative koje su prisutne na tržištu budu autorizovane, proverene i zasnovane na naučnim dokazima koji svedoče o tome da su u pitanju proizvodi koji smanjuju izloženost štetnim materijama ili rizik po zdravlje u odnosu na pušenje tradicionalnih cigareta. Takve duvanske alternative koje su svrstane u kategoriju duvanskih proizvoda modifikovanog rizika, moraju imati benefit ne samo za pojedinačne pušače, već i za celokupnu populaciju.

Elektronska cigareta Foto: Pixabay

Samo dva duvanska proizvoda prošla stroge propise

- FDA je do sada samo dva proizvoda autorizovala kao proizvode modifikovanog rizika - kaže Rihter dodajući da je prošle godine za IQOS, sistem za zagrevanje duvana, FDA zaključila da postoji dovoljno naučnih dokaza da je izloženost štetnim materijama kod korišćenja ovog uređaja značajno smanjena u odnosu na cigarete. IQOS sistem za zagrevanje duvana je jedini elektronski proizvod u SAD koji je FDA svrstala u kategoriju „proizvoda modifikvanog rizika“ (MRTP).

- Očekivano je da će ova odluka doneti benefite za javno zdravlje, jednako za korisnike duvanskih proizvoda ali i za nepušače - podvlači Rihter.

Komentarišući odluku da se IQOS svrsta u kategoriju proizvoda sa modifikovanim rizikom, on podseća da je Mič Zeler, direktor Centra za duvanske proizvode pri FDA, obrazložio da  "kroz ovaj proces Agencija treba da osigura da do korisnika stignu prave informacije o naučnim dokazima u pogledu redukovanog rizika i smanjenja izloženosti štetnim materijama. Dokazi koji su podneti za IQOS pokazuju da autorizovane informacije mogu da pomognu odraslim pušačima da pređu sa cigareta na uređaj koji zagreva duvan i značajno smanje izloženost štetnim materijama, ali pod uslovom da u potpunosti pređu".

Bolje pre, nego kasnije

- Teško je reći da li je način na koji FDA funkcioniše idealan uzor koji treba pratiti. Ali, postojanje strogih i jasnih regulativa u vezi sa manje štetnim duvanskim alternativama je sigurno važan iskorak - zaključuje Rihter i dodaje da što pre neke akcije Evropa preduzme, to bolje po javno zdravlje Starog kontinenta.

Video: Šverceri cigara se vratili u velikom stilu, ali su pali u ruke srpskih carinika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    19. februar 2021 | 17:24

    Koliko je opasan nikotin i katran. Od njih bezi korona virus. Nece da ude u hiluse pluca kod pusaca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>