• 3

Odzvonilo jeftinim avio-kartama: Traže da se zabrane letovi od 9,99 evra

Traže i da im se toleriše pet sati mogućeg kašnjenja

 • 3
let, putnici, avion

Foto: Pixabay

Nemačka asocijacija za vaudušni saobraćaj formulisala je listu zahteva i u obliku otvorenog pisma obratila se političarima, a cilj je da obezbede da ova industrija raste kada prođe korona kriza. Asocijacija predstavlja interese aviokompanija, aerodroma i kontrole leta.

Prema pravilima EU, ako let kasni više od tri sata, putnici imaju pravo na obeštećenje između 250 i 600 evra. Ovo pravilo Nemci žele da promene. Trenutno se nikakv novac ne vraća ako su u pitanju vanredne okolnosti, a dšava se da sud bude taj koji presuđuje da li je nešto vanredna okolnost ili nije.

Asocijacija ima još jedan problem sa ovim pravilo. Ako let iz Majorke za Hanover, na primer, mora da bude otkazan zbog tehničkih problema, sa rokom od tri sata kompanija nije motivisana da organizuje brz zamenski let, jer je u tom roku to nemoguće, pa ako će svakako da plati kompenzaciju, onda zamenski let organizuje tek za naredni dan.

U Asocijaciji veruju da bi ljudi radije stigli kući ili na odmor na vreme, pa traže da se ovaj rok izmeni i da im se da pet sati mogućeg kašnjenja.

U Asocijaciji traže i način da se smanji broj aviona u vazduhu, jer e zbog preopterećenosti neba nekada čeka satima na odobrenje za poletanje.

Oni napominju da ima kompanija koje mame putnike jeftini kartama za 9,99 evra. Asocijacija traži da se uvedu antidumping mere i da se spreči srozavanje cena karata. Ideja je da se ograniči minimalna cena karte, u odnosu na sve tak, naknade i troškove koje aerodrom ima. Kako je samo jedna taksa u Nečakoj 12,90 evra, jeftine karte postale bi prošlost.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hogar

  20. februar 2021 | 20:41

  Mogli su težiti i da biju putnike tokom leta

  32
  3

  Podelite komentar

 • Mil

  21. februar 2021 | 00:02

  Malo traze, trazite da putnici placaju kartu, a da avion nema obavezu da poleti.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Hulk

  21. februar 2021 | 00:03

  Tako je. Karte ne smeju da budu skuplje od 4.50 evra.

  1
  1

  Podelite komentar