• 1

Zgrada BIGZ-a stajala napuštena i neuređena dve decenije, ovako će izgledati za godinu dana

Počinju pripremni radovi na zgradi "BIGZ-a"

  • 1
Zgrada BIGZ rekonstrukcija

Foto: Tanjug/MARERA PROPERTIES/REMORKER ARCHITECTS

Zgrada BIGZ-a u Beogradu biće u narednih godinu i po dana obnovljena, a u rekonstrukciju zgrade nekada najveće štamparije na Balkanu biće uloženo više od 40 miliona evra.

Pošto je reč o antologijskom delu srpske moderne arhitekture, kompanija Marera Real Estate Partners koja je i kupila BIGZ, će u obnovi tesno sarađivati sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kako bi se očuvao autentičan izgled projekta čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je kompanija "Marera properties" obavestila Grad Beograd da je kupila zgradu "BIGZ-a". On je napomenuo da je ta kompanija zgradu kupila od privatnog lica, a ne od države, tako da nisu poznati finansijski detalji.

- U pitanju je veoma dobar investitor koji posluje u Beogradu, a do sada su u našem gradu izgradili oko 150.000 kvadratnih metara. Kompanija "Marera properties" nastavlja sa investicijama budući da je kupila i "Beograđanku", kao i zgradu "Beko-a", zgradu preko puta "Šumatovca", kao i zdanje koje se nalazi neposredno pored zgrade opštine Zvezdara - rekao je Vesić.

On je danas objavio video na svom Fejsbuk profilu, a na kome se vidi budući izgled BIGZ-a.

- Rekonstrukcija BIGZ-a počinje veoma brzo. Кako je ova zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture projektak njene revitalizacije radi se sa njima. Zgrada će biti obnovljena za 18 meseci. Napuštena i neuređena stajala je bar dve decenije. Mislite li da li naši prethodnici znali ili nisu želeli da je obnove? I jedno, i drugo. A znali su da prodaju zgradu. Sledeća zgrada koja će se obnoviti je zgrada Ministarstva odbrane. Sve što mi uredimo i sredimo u Beogradu merilo je nesposobnosti naših prethodnika - napisao je on na Fesjbuku.

Prema njegovim rečima, već sutra bi trebalo da počnu pripremni radovi na zgradi "BIGZ-a", koji će se odvijati u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, budući da je zgrada spomenik kulture.

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>