• 0

Velika pobeda radnika: Uber želeo da ih liši beneficija zaposlenih, ali je sud to odbacio

Iako se aktuelna odluka odnosi samo na bivše vozače Ubera, aktivisti kažu da ona predstavlja potencijalni presedan za ostale radnike u Velikoj Britaniji koji rade na taj način

  • 0
uber

Foto: Unsplash

Najviši sud u Velikoj Britaniji presudio je da je grupa bivših vozača kompanije "Uber Technologies Inc." imala pravo na minimalnu platu i druge beneficije dok je radila.

Jednoglasna odluka donesena je danas, a Vrhovni sud je samo potvrdio odluke nižih sudova. Dakle, 25 vozača dobilo je radni status u Uberu, po kojem im sleduju određene pogodnosti.

Gig ekonomija je, inače, u porastu poslednjih godina, a gig radnici su oni koji rade po "pozivu", bez adekvatnog ugovora, povremeno, sezonski, poslove na onlajn platformama itd.

Kompanija Uber se žalila na te presude, tvrdeći da su njeni vozači automobila i dostavljači hrane nezavisni dobavljači, bez prava zaposlenih.

Iako se aktuelna odluka odnosi samo na bivše vozače Ubera, aktivisti kažu da ona predstavlja potencijalni presedan za ostale radnike u Velikoj Britaniji koji rade na taj način.

Aplikacije distribuiraju pojedinačne zadatke grupi ljudi, koje proizvođači aplikacija smatraju nezavisnim izvođačima.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>