• 8

Slovenački ugostitelji traže otvaranje, hoće da tuže vladu. Ministar napravio skandal

Pozivaju vladu da razmisli o smanjivanju PDV-a za ugostiteljske usluge

  • 8
foto Pixabay

foto Pixabay

Slovenački ugostitelji, koji zbog mera protiv širenja korona virusa ne rade od oktobra, zatražili su u otvorenom pismu vladi brza rešenja za spas te privredne delatnosti, a najavljuju i mogućnost odštetnih tužbi protiv vlade zbog nejasnih propisa za vreme epidemije.

U pismu premijeru Janezu Janši i ministru privrede Zdravku Počivalšeku ugostitelji upozoravaju na velik rast nezaposlenosti u tom sektoru i traže povećanje naknade za plate za radnike na čekanju na 100 odsto.

Oni pozivaju vladu da razmisli o smanjivanju PDV-a za ugostiteljske usluge, o odlaganju dospelih kreditnih obveza i drugim merama koje bi pomogle da ugostiteljstvo spremno dočeka razdoblje nakon korona-krize, prenosi Hina.

Pojedini ugostitelji, kako su najavili predstavnici njihovog poslovog udruženja, verovatno će pokrenuti i tužbe protiv vlade zbog nejasnih propisa u vezi sa radom u ugostiteljstvu.

Reč je o nesporazumu koji je pre desetak dana u javnosti izazvao upravo ministar privrede, nakon što su mediji objavili informaciju da se u jednoj usamljenoj gostionici blizu Ptuja sastao s većim brojem lokalnih čelnika, pri čemu su bili posluženi sendvičima.

Počivalšek se kasnije branio da se radilo o tzv. (B2B) sastanku i da takvi sastanci smeju da se održavaju u gostionicama, iako bez nuđenja hrane i pića, kako se kasnije ispostavilo.

Taj je slučaj stvorio aferu zbog koje se Počivalšeki izvinio javnosti zbog "čina koji nije bio najpametniji", jer vlada građanima, kako je objasnio, mora da bude uzor, ali i dalje tvrdi da nije postupio protivno protivepidemijskim merama i restrikcijama koje je donela vlada.

Video: Kisić Tepavčević: Korona u okruženju rapidno raste

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    Jadni ljudi, strasno sta im rade

  • Aleksa

    Virus korona postao nemilosrdan poceo da spiujunira privredu i industriju. Vrsi kolaps koristi jel nema robota. Ljudski faktor u ograničenju.

  • Aleksa

    Otprto postalo zaprto. Za kaj.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke