• 6

Izlazak iz EU košta ih papreno: Firme napuštaju Britaniju, usluge advokata i knjigovođa sve skuplje

Porez na promet je novina, o kojoj vlasnici malih britanskih firmi sada treba da obaveste evropske klijente, što stvara dodatne probleme

  • 6
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

London je do skoro bio finansijski centar Evrope, ali sada ostaje bez trona: po svemu sudeći, zameniće ga Amsterdam, iako ni Parizu ni Frankfurtu, sedištu Evropske centralne banke, ne slabi uticaj.

Nakon Bregzita, odnosno zvaničnog izlaska Britanije iz EU, banke su počele da napuštaju "srce" te zemlje, a sada to čine i firme. Usluge knjigovođa i advokata, pritom, sve su skuplje, pa manja i veća preduzeća sele posao u EU.

Za firme manjeg obima, Bregzit je bio "tačka pucanja", mnogo više nego za velike kompanije. Izvoz domaćih preduzeća u Uniju je opao, upravo zbog pomenutih skupih usluga, a ne treba zaboraviti da su male firme stub britanske privrede.

Porez na promet je novina, o kojoj vlasnici malih britanskih firmi sada treba da obaveste evropske klijente, što stvara dodatne probleme. Klijenti nisu spremni za birokratske izazove te vrste, a britanska preduzeća ostaju na cedilu, sa robom vrednom na stotinje hiljada evra. Sada ne znaju šta sa njom.

Dakle, Bregzit je u svakom smislu koštao Britaniju i njene građane, i to mnogo više nego što se činilo. Posledice će tek biti osetne. Firme koje su pokretale domaću privredu, sada gube značajne klijente iz Italije ili Nemačke, a pritom im je izvoz glavna preokupacija.

Britanci sada osećaju da pomoć vlade izostaje, svi su zbunjeni i nedovoljno informisani. Ova godina sigurno neće biti laka, jer nema brzih rešenja, a vlasnici malih firmi napominju da će morati da ugase poslovanje, ako izgube ključne evropske klijente.

Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

I kao što smo rekli na početku, Holandija nije samo prvi izbor banaka i velikih kompanija, nakon Bregzita, već i malih firmi iz Britanije. U planu je preseljenje proizvodnje, kako bi se izbegle birokratske zavrzlame koje otežavaju biznis.

Jedna britanska firma već je potpisala trogodišnji ugovor u zakupu, tako da će još skladište ubuduće biti u Holandiji. Isto tako, treba reći da je u poslednjih šest meseci skoro dva miliona ljudi iz Britanije ostalo bez posla ili je poslato na prinudni odmor.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    20. februar 2021 | 10:16

    Ko ih j... kad je trebalo Jugoslaviju 1999 godine bombardovati odma su pojurili avionima da nas bombarduju a sad treba da ih zalimo?...

  • Ivans

    20. februar 2021 | 10:10

    Dole Engleska!!

  • 20. februar 2021 | 10:27

    Mnogo mi ih zao

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>