• 0

Dobar tajming ili nešto drugo? Tesla ima skoro milijardu dolara profita na račun bitkoina

Ranije ovog meseca, kako smo pisali, gigant za e-vozila uložio je 1,5 milijardi dolara u najpoznatiju kriptovalutu, ipak, nikada nije otkriveno kada tačno i po kojoj ceni je kupljen bitkoin

  • 0
Tesla Roadster 2022 Foto: Tesla

Tesla je ostvarila otprilike milijardu dolara u "papirnatoj" dobiti, od ulaganja u bitkoine, prema rečima jednog od analitičara iz kompanije "Wedbush Securities".

Dodaje da su, tokom cele 2020, zaradili više od bitkoina, nego od prodaje automobila, iako Ilon Mask, osnivač Tesle, za sebe kaže da je inženjer, a ne ulagač.

Ranije ovog meseca, kako smo pisali, gigant za e-vozila uložio je 1,5 milijardi dolara u najpoznatiju kriptovalutu, ipak, nikada nije otkriveno kada tačno i po kojoj ceni je kupljen bitkoin.

Čuveni digitalni novčić je u poslednje vreme doživeo vrtoglavi rast, a trenutno vredi oko 56.300 dolara. Za vikend se desio presedan, bitkoin je prvi put u istoriji premašio vrednost od 57.000 dolara. Tržišna vrednost svih bitkoina je takođe prvi put, prošle nedelje, premašila vrednost od bilion dolara.

Analitičar koji je izneo svoje ocene za CNBC, ne objašnjava kako je tačno došao do računice o Teslinoj zaradi na račun bitkoina, ali navodi sledeće:

Cena bitkoina je prešla sa tadašnjeg maksimuma od 34.793,45 dolara, upisanog 31. januara, na maksimum od 57.487,03 dolara, iz 20. februara tekuće godine.

To je rast od oko 65%, što bi dovelo do zarade Tesline investicije od 1,5 milijardi u bitkoine, na vrednost od oko 975 miliona dolara. Ako bi bitkoin nastavio da raste, i održao se na oko 58.000 dolara, taj profit bi bio veći od milijardu dolara.

- Iako je investicija u bitkoin sporedna stvar za Teslu, očigledno je da je to bila dobra početna investicija i trend za koji očekujemo da bi mogao da ima talasast uticaj na druge javne kompanije u narednih 12 do 18 meseci - naveo je analitičar iz firme "Wedbush Securities".

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>