• 5

Život u Nemačkoj "za početnike": Ivan je pravio ovih 5 grešaka, koje su ga skupo koštale

Od preskupog interneta do struje. Ako živite i radite u ovoj zemlji, da li činite slične greške?

  • 5
lovra

Foto: Printskrin/YouTube/Lovra

Ivan Lovrić iz Hrvatske godinama s porodicom živi u Nemačkoj. Za sve to vreme mogao je dobro da upozna tamošnji sistem, i da stekne neka nova znanja/veštine, ali je na početku kao i većina - pravio greške.

U svom novom video snimku, objavljenom na YouTube-u, u sklopu kanala Lovra, on objašnjava svojih 5 početničkih grešaka i upozorava one, koji tek treba da pođu putem Nemačke, kako da ih izbegnu.

U prethodnom videu, gde je sumirao finansijske utiske na kraju 2020, izneo je i podatke da Lovrići mesečno potroše između 2.700 i 2.800 evra na život u Nemačkoj. Ipak, napomenuo je da je svaka porodica priča za sebe, i da ljudi koji žive i rade u toj zemlji mogu "proći" i jeftinije.

Kada govori o greškama, po dolasku u Nemačku, kaže da su ga one skupo koštale. Najpre je morao da otvori bankovni račun (1).

- Ja sam kao i većina došao u prvu banku i otvorio račun, čije održavanje sam morao da plaćam mesečno. Ali ne samo to, morao sam da plaćam i hrpu manjih bankovnih transakcija, tako da bi se na kraju svakog meseca to dosta nagomilalo. Najveći problem je što sve prijavljujete na taj račun iz banke, i onda vam je mukotrpno da ga promenite. Ali, verujte, ako pri dolasku obaberete pravi bankovni račun, uštedećete mnogo novca - navodi Lovrić.

Napominje da ne otvarate bespotrebno račun u bankama koje za to traže novac. Dakle, većina tih usluga je besplatna u većini banaka. Na drugo mesto, kao početničku grešku, Ivan stavlja preskupo plaćanje pretplate za mobilni telefon (2).

Galaxy S21 mobilni telefon

Foto: Tanjug/AP

- Kada sam došao u Nemačku nisam bio dovoljno informisan i izabrao sam, u tom momentu, izuzetno skupu tarifu. Šta se desilo? Imao sam stari telefon, i hteo sam kupiti novi, ali ne neki preskup. Tražio sam sim karticu i jeftin uređaj, koji je bio tako jeftin jer sam "imao pretplatu od svega 5 evra mesečno". Ali, desilo se to da se ta pretplata nakon dve godine automatski produžila. Nisam više ni znao da je imam, trebalo je da je prekinem, što nisam uradio, tako sam četiri godine bez potrebe plaćao pretplatu od 5 evra - kaže ovaj Hrvat.

Ivan je u Nemačku došao 2014. godine, a tada je napravio i grešku vezanu za auto-osiguranje (3). Kaže da osiguranje preko banke, u kojoj se prvo raspitivao, nije najbolja opcija. Rekli su mu da je to najpovoljnije, ali Ivan tada nije znao za druge varijante. Platio je 500 evra, samo za osnovno osiguranje.

Danas ga isto toliko košta i puno kasko i polu-kasko osiguranje. Lovrić dalje navodi i preskupi internet (4), za koji se takođe morate dobro raspitati. On je pre sedam godina otišao kod prvog operatera, usluga nije skupo koštala u prvi mah, ali je problem bio u previše sporom internetu.

Peta, poslednja greška u ovom videu je preskupa struja (5). Lovrić kaže da sve poznanike upozorava na taj faktor i iznosi podatak da čak 27% domaćinstava u Nemačkoj izdvaja previše para za struju, na godišnjem nivou.

- Ovde imate hrpu dobavljača struje, gledajte šta se nudi na tržištu. Oni će se boriti za vas, daće vam bonuse pred istek ugovora, ili za produženje ugovora. Daće vam niske cene samo da ostanete kod njih - zaključuje Ivan.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    22. februar 2021 | 11:26

    Sve se meni čini da si ti trošio na druge stvari više no na ovo što kažeš.... Hteo si da se baškariš misleci da teče med i mleko. Nije to tako kao što pišete plašite narod bezveze

  • 534

    22. februar 2021 | 11:49

    Ima još 995 stvari koje takođe mogu da vas skupo koštaju.

  • Vuk

    22. februar 2021 | 17:15

    A koga to briga u Srbiji, da se piše po srpskim novinama?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>