• 0
 ≫ 

Komodo zmajevi, muzeji, sportski timovi, vinarije: Na šta novac troše ultra bogati

 ≫ 

Ovi bogataši imaju ekonomsku moć da pretvore maštu u realnost

  • 0
Komodo zmaj

Foto: Unsplash

Dok jedni grade najveći zoološki vrt na svetu, drugi milijarderi otvaraju muzeje i kupuju vinarije.

Komodo zmajevi, gepardi i ptice, poslednji su u nizu projekata najbogatijske indijske porodice. Porodica Makeša Ambanija, najbogatijeg Indijca, gradi najveći zoološki vrt na svetu baš u ovoj zemlji. Ovo mesto za životinje imaće i centar za spasavanje ugroženih životinja trebalo bi da bude otvoren do 2023. godine.

Ambjanijevi vrede oko 80 milijardi dolara, a pored Zoo vrta koji će tek da poseduju, sada su i vlasnici kriket tima i fudbalskog tima.

- Imaju ekonomsku moć da pretvore maštu u realnost - smatra jedan analitičar.

Ali, oni nisu jedini ultra bogataši koji novac troše na stvari koje nama smrtnicima nikada neće biti dostupne, piše Bloomberg.

Indonežanski tajkun Lou Tak Kvong takođe je napravio zoološki vrt u blizini kompanije za kopanje uglja koja ga je obogatila. U njega je uložio 4 miliona dolara, a kež da mu cilj nije bila zarada, već je to učinio zbog ljubavi prema životinjama.

Novac

Shutterstock

Najbogatiji čovek Gruzije Bidzina Ivanišvili, potrošio je tri miliona dolara na dendrološiki park u kome drveće iz mašte pluta na Crnom moru.

Filipinski milijarder Vilijam Belo ulaže u krokodile. Nakon što je započeo farmu za proizvodnju jaja 1989. godine, nije znao šta da radi sa kokoškama koje više ne mogu a ih nose, pa je odlučio da njima hrani krokodile. Njegova farma kožu krokodila prodaj luskuznim brendovima, a meso loklanim restoranima.

Mnogi milioneri ulažu novac u sprtske timove. Tako Roman Abramovič, najbogatiji Rus, poseduje londonski Čelzi, Stiv Balmer, bivši šef Majkrosofta kupio je za života košarkaški tim LA Kliperse. I brojni kineski bogataši pokupovali su fudbalske timove iz evropskih liga.

Sa druge strane, ima i onih koji više vole umetnost. Treća najbogatija osoba u Francuskoj Fransoa Pino, uskoro će otvoriti muzej kako bi imao gde da prikaže svoju velelepnu kolekciju savremenih umetničkih dela.I Rus Leonid Mikelson je dao 130 miliona dolara za muzej u Moskvi, dok je Viktor Vekselberg potrošio 40 milliona dolara na restauraciju palate u Sankt Petersburgu u kojoj sada izlaže više od 1.000 Faberžeovih jaja.

Kineski milijarder Džek Ma, vlansik Alibabe, dao je 16 miliona evra za vinariju u Francuskoj. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>